Cinci lucruri pe care NU LE ŞTIAI despre Internet

Internetul a împlinit 30 de ani astăzi, 12 martie, iar creatorul său, Sir Tim Berners-Lee, spune că protocolul World Wide Web, cunoscut drept „www”, nu mai servește umanitatea foarte bine, că poate fi un spațiu periculos și că am ajuns să pierdem controlul asupra datelor care sunt disponibile online.

Libertatea vă prezintă cinci lucruri pe care poate nu le știai despre internet.

1. Internetul și Webul nu sunt același lucru Termenul „internet” provine de la „interconnected network”, ceea ce înseamnă „rețele interconectate”.

Primul transfer de date între două calculatoare s-a efectuat în data de 29 octombrie 1969. Totuși, internetul, cum îl știm astăzi, nu s-a dezvoltat atunci. În 12 martie 1989, pe când era la laboratorul de fizică nucleară CERN, din Elveția, Tim Berners-Lee a inventat protocolul numit World Wide Web, internetul așa cum e cunoscut și folosit astăzi. Tot el a inventat și primul browser de internet. Pentru realizările sale, „Părintele Internetului” a fost făcut „Sir” (cavaler) de către Regina Angliei. Tim Berners-Lee a inventat protocolul numit World Wide Web (Foto: EPA/WALTER BIERI)

2. Internetul a fost proiect militar Originea internetului se găsește într-un proiect militar al Guvernului SUA.

Acesta a fost inițiat de către DARPA, agenția pentru proiecte avansate din cadrul Departamentului Apărării din SUA. Inițial, internetul realizat de către DARPA conecta laboratoarele de cercetare și bazele militare americane. Ulterior, începând cu anii 80, a fost dezvoltat, ajungându-se la internetul modern, pe care-l folosim în prezent.

3. Primul website Pe 20 decembrie 1990, același Tin Berners-Lee a creat primul website, care a fost făcut public aproape un an mai târziu, pe 6 august 1991, la adresa https://info.cern.ch.

Site-ul a fost actualizat în ultimii ani, dar mai păstrează câteva imagini de la început.

4. Casa giganților În prezent, cele mai mari companii din lume sunt online. Acestea le depășesc, ca valoare, pe cele petroliere.

Amazon are o capitalizare pe bursă de 820 miliarde de dolari, iar Alphabet, holdingul care deține Google, are o valoare bursieră de 817 miliarde de dolari. Facebook a ajuns la 491 de miliarde, Netflix, la 156 miliarde, iar Booking.com – 77 miliarde de dolari. În același timp, eBay valorează 33,16 miliarde de dolari, Spotify – 26,5 miliarde, Twitter are 23,6 miliarde, iar Expedia – 18 miliarde. Alibaba, „Amazonul Chinei”, a atins 467 de miliarde de dolari. Și în Rusia au apărut companii echivalente ale celor americane: Yandex este „Google-ul Rusiei”, iar Mail.ru deține VKontakte, „Facebook-ul Rusiei”. Mai mult, companii care sunt celebre pentru alte produse au venituri consistente din activitățile online. Apple este renumită pentru iPhone, iPad și Mac-uri, dar veniturile sale din servicii online sunt aproape de nivelul celor pe care le face Facebook. Microsoft este faimoasă pentru Windows, Office și consolele Xbox, dar deține și motorul de căutare Bing, hărțile Bing Maps, portalul MSN sau rețeaua profesionala Linkedin. Apple are o capitalizare totală de 843 miliarde de dolari, iar Microsoft, de 865 miliarde, aceasta fiind cea mai ridicată din lume la acest moment.

5. Ce se întâmplă în fiecare minut pe Web Internetul a crescut rapid din anii 90 încoace, iar acum este parte integrantă din viața noastră.

În fiecare minut se realizează pe internet tranzacții în valoare de 996.956 de dolari. De asemenea, în același interval de timp mai au loc: 3,8 milioane de căutări pe Google un milion de oameni se loghează pe Facebook 4,5 milioane de clipuri sunt vizionate pe YouTube 390.030 aplicații sunt descărcate 87.500 de oameni scriu pe Twitter 347.222 de derulări au loc pe Instagram 1,4 milioane de glisări au loc pe aplicația Tinder 188 de milioane de e-mailuri sunt trimise un milion de vizualizări au loc pe Twitch 41,6 milioane de mesaje sunt trimise prin aplicațiile de chat 41 de oameni se abonează la servicii de muzică 180 de boxe inteligente sunt expediate cumpărătorilor 4,8 milioane de GIF-uri sunt trimise 2,1 milioane de snap-uri au loc pe Snapchat 694.444 de ore de filme și seriale sunt vizionate într-un singur minut pe Netflix.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu