Cinci diplomați, declaraţi PERSONA NON GRATA pe teritoriul Republicii Moldova

Embed:

Cinci diplomați ruşi au fost declaraţi persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru Publika TV de către purtătorul de cuvânt a Ministerului de Externe și Integrării Europene, Ana Samson.

Autorităţile nu precizează care este motivul aceste decizii.

Preşedintele ţării, Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare că Ministerul de externe i-a cerut ambasadorului rus ca diplomații să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decurs de 72 de ore. Şeful statul condamnă decizia Ministerului.

Presa scrie că printre diplomaţii care au fost expulzaţi din ţara noastră este şi Alexandr Grudin, ataşat militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău.

Numele acestuia a devenit cunoscut după reţinerea deputatului Iurie Bolboceanu, învinuit de spionaj şi trădare de patrie. Potrivit procurorilor, Bolboceanu şi Grudin puneau la cale o conspiraţie.

Un alt diplomat rus, care a fost declarat persoana non grata, este atașatul militar al Rusiei Igor Dovbnea, scrie kommersant. În martie, acesta a participat alături de administrația separatistă din Transnistria la depuneri de flori la "Memorialul gloriei militare" de la Dubăsari.

Atunci, Ministerul Apărării de la Chişinău a declarat că va lua măsurile de rigoare în acest caz.

Presa de la Moscova mai scrie că şi secretarul general al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău Rinat Anderjanov a fost expulzat.

Numele lui Anderjanov a devenit cunoscut după ce în vara anului trecut, presa a scris că acesta conducea beat un automobil cu numere diplomatice.

Acesta s-ar fi dat în spectacol, a pornit girofarul, iar la un moment dat a fost la un pas să lovească două persoane.

Reprezentanţii Aambasadei Federaţiei Ruse în Moldova nu au comentat, deocamdată, informaţiile. Totodată, ministrul adjunct de externe din Rusia, Grigory Karasin a declarat că Moscova califică acțiunile Chișinăului drept o provocare directă a unor forțe împotriva președintelui Dodon.

Karasin a mai adăugat că această decizie nu este deloc benefică pentru relaţiile moldo-ruse.

La începutul lunii martie, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip l-au convocat pe ambasadorul rus la Chișinău pentru a-i prezenta o notă de protest în legătură cu acțiunile abuzive din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa demnitarilor moldoveni.

Oficialii moldoveni au fost opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați și tratați în mod umilitor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu