Cimitirul ostaşilor români din Orhei, renovat cu scandal. Localnicii sunt nemulțumiți de schimbările făcute

Cimitirul ostaşilor români din comuna Vatici, raionul Orhei, este renovat din banii autorităţilor de peste Prut. În timp ce reprezentanţii Primăriei localităţii spun că au toate actele necesare pentru efectuarea lucrărilor, un grup de localnici este nemulţumit de schimbările făcute.

Directorul muzeului din Orhei consideră că lucrările se desfăşoară cu abateri, iar mormintele ar fi fost profanate.  

"Este un lucru de măntuială. În primul rând, s-a trecut peste cele 101 morminte individuale trasate de noi în 1995-1998, eu sunt pentru ca cimitirul să fie renovat, dar trebuie să fie păstrat aşa cum este el", a zis directorul muzeului din Orhei, Andrei Calcea.

Şi oamenii care locuiesc în apropierea cimitirului afirmă că, în timpul lucrărilor, muncitorii au scos crucile.

Lucrările sunt efectuate de muncitori români, care spun că acestea au fost aprobate de autorităţile de peste Prut.

Reprezentanţii Primăriei susţin că proiectul de renovare a cimitirului ostaşilor români a fost coordonat în baza unui acord semnat între România şi Moldova. Autorităţile locale din Vatici neagă că ar fi avut loc vreun act de vandalism. 

"În baza acestui proiect se renovează acest cimitir. Pentru că socot că este creştineşte să se facă acest lucru, nu este nicio greşeală, toate actele sunt în regulă, nu le pot prezenta deoarece primarul este în concediu", a spus primarul interimar al comunei Vatici, Maria Gînco.

Proiectul este finanţat de Ministerul Apărării Naţionale al României.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu