CIFRE OPTIMISTE PENTRU MOLDOVA. Experţii prognozează exporturi record în acest an

Embed:

Exporturile şi importurile sunt în creştere continuă, ceea ce le permite experţilor economici să facă prognoze optimiste în ceea ce priveşte dezvoltarea ţării.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, în acest an, pentru prima dată exporturile vor depăși trei miliarde de dolari, iar importurile vor fi mai mari de şase miliarde de dolari. Şi tot în premieră pentru ţara noastră, două miliarde de dolari din livrările de mărfuri vor veni din Uniunea Europeană.

"Noi practic în prezent 80 la sută din toată creşterea exporturilor Republicii Moldova este determinată de creşterea exporturilor în UE. Republica Moldova dintr-o ţară care 20 de ani în urmă era dependentă în proporţie de peste 70 la sută de ţările CSI avem o întorsătură de 180 de grade", a spus expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului economic, exporturile în România au crescut cu peste 330 de milioane de dolari în ultimii trei ani. Veaceslav Ioniţă explică această majorare prin faptul că în ţara vecină ajung piese auto şi utilaj pentru maşini. Iar acestea costă mult mai mult decât fructele sau legumele crescute în ţară.

Pe al doilea loc din top 10 este Italia. Aici creşterea de 128 de milioane de dolari în trei ani se datorează exportului de nuci, cereale, grăsimi animaliere şi sticlă. În Germania exporturile au crescut din 2016 cu aproximativ 120 de milioane de dolari. De asemenea, au crescut exporturile în Polonia şi Turcia.

Am exportat mai mult şi în Ucraina, Elveţia şi Austria, dar şi Rusia. Ioniţă menţionează că cea mai mare parte din produsele agricole crescute la noi în ţară merg în Federaţia Rusă, pentru că am reuşit să recăpătăm parţial piaţa de desfacere din Rusia, după embargoul din 2013. 

Exporturile cresc şi datorită investiţiilor din ultimii ani făcute în agricultură şi în zonele economice libere.

"Cred că totuşi investiţiile în agricultură inclusiv subvenţiile care au fost date mulţi ani la rând. Încet, încet ne încep a da rezultate. Investitorii din zonele economice libere dacă până în 2011 - 2012 practic erau forţaţi să se ducă în zonele existente, după acesta autorităţile noastre au schimbat abordarea. În prezent autorităţile noastre au deschis 11 subzone noi în ultimii 4 ani de zile. Aceste subzone au fost deschise nu acolo unde le-a dat lor în cap, dar acolo unde au cerut investitorii", a spus expertul economic, Veaceslav Ioniță.

De asemenea, expertul mai vorbeşte despre faptul că importurile vor depăși pentru prima dată 6 miliarde de dolari anual, iar exporturile spre România, în premieră vor fi mai mari de 750 milioane de dolari, cel mai mare volum exportat vreodată de Moldova într-o țară.

Importuri mai mari înseamnă consum mai mare datorită creşterii veniturilor populaţiei. Adică, moldovenii îşi pot permite mai multe, de la produse alimentare, îmbrăcăminte, până la produse şi servicii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu