Cifre îngrijorătoare. În ultimele sase luni au fost abuzaţi sexual circa 25 de copii

Embed:

 

Aproape o sută de sesizări cu privire la abuzul sexual a minorilor au fost înregistrate de Ministerului Protecției Sociale în 2016. Datele au fost prezentate la ședința Comisiei Cultură din Parlament, în cadrul audierilor publice.

Deputaţii au rămas şocaţi să afle aceste cifre alarmante despre situaţia copiilor din ţara noastră. Pe de altă parte, poliţiştii susţin că aceste cifre relevă doar cazurile, care au ajuns în vizorul asistenţilor sociali. În realitate, numărul acestora este mult mi mare. 

" În anul 2016 au fost înregistrate 98 de sesizări privind violenţa sexuală asupra copilului din totalul de circă 3.500 de sesizări în privinţa de abuz", a spus angajatul Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Corneliu Țăruș.

Unii deputaţi consideră că pentru a contracara acest fenomen este necesar un control mai strict din partea autorităţilor responsabile. Mai ales, dacă este vorba despre instituţiile de învăţământ şi centrele de plasament pentru copii.

"Apare problemă cine monitorizează situaţia acestor copii în cadrul acestor centre. Sunt sigur dacă vom merge în aceste centre vom găsi şi alte tipuri de probleme. Cine duce registrul acestor copii, cine plasează în aceste centre de plasament", a comunicat deputatul, Lilian Carp.

Unii deputaţi au propus să fie făcute sondaje în rândul copiilor, pentru a afla chiar de la ei despre problemele cu care se confruntă.

"De fapt, este de groază, pentru că noi avem mai mulţi de sute de funcţionari care primesc salariu ca să se ocupe cu problematica aceasta, a devenit actuală tema ca să facem un studiu între copii şi să întrebăm pe ei cum ei apreciază reacţia statului", a spus deputatul, Dumitru Diacov.

Iar reprezentaţii Ministerului educaţiei au declarat că la fiecare jumătate de an, profesorii din ţară semnalează în medie, 25 de cazuri de abuz sexual a minorilor. Cifrele l-au îngrijorat şi pe şeful Executivului. Premierul Pavel Filip a cerut explicaţii, astăzi, la şedinţa de guvern.

"Există o problemă în acest sens şi dincolo de discuţiile care au fost astăzi în comisie, trebuie să vedem şi noi ce facem cu alte instituţii care sunt responsabile, pentru a preveni şi pentru a elimina în general aceste subiecte din instituţiile de învăţământ", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip.

"Atunci când se vorbeşte de această cifră, care în titlu sună 25 de cazuri în instituţiile şcolare, tocmai e vorba despre o medie de cazuri suspecte care se produc în familie, comunitate sau şcoală şi cred că mai puţin în instituţiile de educaţie, decât în celelalte două categorii", a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetări, Monica Babuc.

Solicitaţi de postul nostru de televiziune, reprezentanţii Ministerului de interne au declarat că în 2016 au înregistrat 1313 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, iar de la începutul acestui an - 934 de cazuri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu