Cifra prejudiciilor după ploaia cu grindină din sudul țării se ridică la ordinul MILIOANELOR

Embed:

Peste şase milioane de lei. Aceasta este cifra prejudiciilor după ploaia cu grindină care a căzut, miercuri, în comuna Carahasani din raionul Ştefan Vodă. Pagubele au fost evaluate de o comisie creată de autorităţile locale. Conducerea raionului va prezenta însă peste o săptămână cifra totală a pierderilor suportate şi de celelalte sate.  

Ploaia a compromis hectare întregi de culturi. Fermierii se plâng că au rămas fără munca de una an. Cu toate acestea niciunul nu şi-a asigurat recolta:

"Pagubele au fost estimate la un milion de lei, dintre care la viţa de vie 320.000 de lei, 8 ha st compromise în proportie de 90 de procente. Livada de cireşi la fel este compromisă practic 80-85% este la pământ. Livada de măr aproape 70-80 la sută este compromisă."

"Dacă avem câte un strugure două rămas pe tufă, e afectat de gheaţă, din ele nu o să mai fie nimic. Uitaţi-vă, se forma bobiţa şi acum a afectat-o..."

Potrivit autorităţilor locale, pierderile sunt de ordinul milioanelor de lei.

"Totalmente a suferit porumbul, cartoful, leguminoasele, de la 60 până la 80 de procente, în sumă totală de 6.470.000 de lei. Gospodăriile ţărăneşti la fel au evaluat pagubele. Suma estimată este de 1.522.000 de lei", a declarat primarul interimar al satului Carahasani, Tatiana Jitaru. 

PRĂPĂD în sudul Moldovei. Munca unor oameni s-a dus de râpă după o ploaie cu "nuci" (VIDEO)

În satul Antoneşti, raionul Ştefan Vodă, grindina a făcut prăpăd. 65 la sută din cele 1.200 de hectare pe care le deţine Valentin Malancea sunt afectate de intemperie. Fermierul a rămas şi fără grâul care creştea pe 85 de hectare.

"Din grâu nu-i nimic. Spicul acesta combina nu poate să-l ia, pentru că ele e tot la pământ. Situaţia este foarte agravată. 100 de procente e afectată plantaţia. Acum punem agregatele, discurile, discuieşte şi să pregătim pământul pentru noua semănătură", a spus fermierul Valentin Malancea.

Cu lacrimi în ochii, oamenii au privit neputincioşi cum munca lor este distrusă de grindină.

"Ceapa e în pământ, nu ştiu s-a mai face sau nu. Vedeţi cum stau cozile în jos, sunt numai cioturi. Dar roşiile trebuie să mai cumpăr răsad, iar şi chiperii iar să-i răsădesc. Iarăși muncă. Aşteptam, că erau în floare deja", a spus o femeie. 

Pentru a evita pierderile, Ministerul Agriculturii îi îndeamnă pe fermieri să-şi asigure plantaţiile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu