Chivriga: Economia Moldovei s-a îmbunătăţit datorită investiţiilor străine care au fost atrase în ţara noastră

Embed:

Economia Moldovei s-a îmbunătăţit în ultimii ani, iar asta se datorează, în mare parte, investiţiilor străine care au fost atrase în ţara noastră. De această părere este directorul de programe al institutului IDIS "Viitorul", Viorel Chivriga. În cadrul unei emisiuni, expertul a declarat că autorităţile moldoveneşti au creat condiţii favorabile pentru a reduce presiunea asupra mediului de business, fapt care încurajează inclusiv antreprenorii de peste hotare să investească în Moldova.

Expertul susţine că antreprenorii străini au început să investească în diferite raioane, iar acest lucru, va continua să genereze noi proiecte, fapt care va influenţa pozitiv bugetele locale.

"Trendul a devenit unul ascendent, stocul investiţiilor străine directe a început să acumuleze şi de fapt rezultatele au început să apară unul câte unul. A urmat un salt după o perioadă mai invizibilă", a menţionat Viorel Chivriga.

Deşi piaţa de la noi este una mică, ţara noastră are alte avantaje care atrag antreprenorii străini, susţine Viorel Chivriga. El s-a referit la deschiderea cu care autorităţile îi primesc pe investitorii străini, dar şi numeroasele acorduri bilaterale încheiate cu state din Europa şi CSI.

"Investitorii privesc cu mare atenţie nu bogățiile naturale pe care nu le are Republica Moldova, dar priveşte eficienţa şi activitatea instituţiilor de stat. Aici e vizibilă o schimbare, parţial datorată şi reformei guvernamentale. Eliminarea unui număr mare de acte permisive, de eliminarea din circuit a unor acte guvernamentale şi creşterea calităţii personalului în aceste instituţii", a specificat directorul de programe IDIS Viitorul.

Viorel Chivriga mai spune că investitorii sunt atenţi şi la infrastructura localităţilor, care neapărat trebuie să fie conectate la electricitate, sistem de gazificare, apeduct, să aibă drumuri bune şi să fie amplasate în apropiere de traseele naţionale. Potrivit

Biroului Naţional de Statistică, în al doilea trimestru al acestui an, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,2 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecu. Astfel valoarea bunurilor şi serviciilor produse a însumat peste 44 de miliarde de lei.

Pe aceeaşi temă