Chișinăul va cere implicarea experților străini pentru a monitoriza situația din Zona de Securitate

Embed:

Reprezentanţii Chişinăului în Comisia Unificată de Control vor cere implicarea unor experţi independenți din străinătate pentru a monitoriza situaţia din Zona de Securitate. Anunţul a fost făcut de copreședintele comisiei, Ion Solonenco, care a precizat că acest lucru este necesar din cauza evoluțiilor din ultima perioadă din regiune

Membrii CUC menţionează că, în prezent, situaţia în Zona de Securitate este stabilă, dar necesită o atenţie sporită.

"Se are în vedere şi monitorizare în raionul cu regim sporit din oraşul Bender, ca să aflăm ligitim sau neligitim să regăsesc acolo postul de granicieri, structurile de forţă din regiunea transnistreană în Zona de Securitate şi soarta lor pe viitor", a declarat copreşedintele CUC din partea Chişinăului, Ion Solonenco. 

Reprezentanţii Chişinăului sunt îngrijoraţi şi de faptul că discuțiile despre problema circulaţiei în Zona de Securitate sunt blocate de mai bine de un an de partea transnistreană.

"Divergenţele ce ţin de restricţionarea circulaţiei trebuie să fie soluţionate de către structurile de forţă şi reprezentanţii politici, nu de Comisia Unificată de Control", a precizat copreşedintele CUC din partea Tiraspolului, Oleg Beleacov. 

Autorităţile de la la Chişinău consideră că acțiunile unilaterale ale Tiraspolului ar putea provoca tensiuni. Printre acestea se numără şi scrisoarea şefei departamentului de externe din stânga Nistrului, Nina Ştanski, care ameninţă cu introducerea regimului de vize pentru cetăţenii de pe malul drept al Nistrului.

Oamenii care locuiesc în zonă sunt şi ei îngrijoraţi.

În scrisoarea transmisă misiunilor diplomatice, Tiraspolul mai ameninţă cu limitarea tranzitului mărfurilor și introducerea impozitului de 100% pentru produsele din dreapta Nistrului. Aceste măsuri ar fi un răspuns la aşa-numita "blocadă economică" a Transnistriei.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu