Chişinăul trebuie să reacţioneze calm la provocările Tiraspolului. "Acestea se vor intensifica înainte de alegeri"

Embed:

Mai mulţi experţi şi analişti au sugerat că autorităţile constituţionale trebuie să reacţioneze calm şi prin aplicarea legii la provocările regimului de la Tiraspol. "Acestea se vor intensifica pe măsură ce se va apropia data alegerilor parlamentare", a afirmat fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Valentin Dediu.

Discuţia a avut la emisinea Fabrika în contextul incidentului de marţi când administraţia secesionistă a săpat diguri pe drumurile de acces spre satul Doroţcaia.

Valentin Dediu mai consideră că autorităţile de la Tiraspol au dorit să pedepsească astfel oamenii din Doroţcaia pentru că au avut curajul să rămână cetăţeni moldoveni şi au refuzat să treacă sub jurisdicţia administraţiei secesioniste. "Faptul că fermierii au obţinut acces la pământurile de peste traseul Tiraspol-Camenca de asemenea i-a înrăit pe liderii de la Tiraspol", a adăugat Dediu.

Fostul director SIS mai consideră că înălţarea digurilor poate avea legătură cu interesele geopolitice ale Rusiei, care ar vrea să restricţioneze accesul observatorilor internaţionali în regiunea transnistreană, ca reacţie la instalarea bazelor militare ale SUA în România.

La rândul său, Vitalie Gămurari, expert în drept internaţional, a descurajat intenţiile de a face Procuratura Generală drept singura responsabilă pentru situaţia în regiunea transnistreană. Expertul a recomandat ca Procuratura să demareze cauze penale şi să documenteze minuţios cazurile de încălcare a legislaţiei în zonă. Gămurari se opune ideii de a soluţiona astfel de incidente prin forţa armelor.

Istoricul Sergiu Musteaţă a comentat că incidentul de la Doroţcaia "se încadrează în procesul de testare a răbdării noastre care se prelungeşte timp de 20 de ani". "Ei ştiu că nu vor păţi nimic", a spus Musteaţă cu referire la autorităţile de la Tiraspol. Istoricul a adaugat că acţiunea s-a dorit a fi "o palmă peste obrazul cetăţenilor din Doroţcaia, aplicată în ziua în care îşi sărbătoreau hramul satului, pentru că au avut demnitatea să dorească să rămână sub jurisdicţia Chişinăului".

Jurnalistul  Valentin Buda a remarcat faptul că "tot mai mulţi cetăţeni din regiunea transnistreană se înscriu pentru paşapoarte biometrice, şi vor vedea că nu-i urăşte nimeni peste Prut". "Uniunea Europeană acordă bani tinerilor antreprenori din Zona de Securitate, or, aceste lucruri nu pot să nu deranjeze marionetele Moscovei în regiunea separatistă", a enunţat Buda.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu