Chişinăul, străbătut de peste 100 de galerii şi tuneluri subterane, vechi de peste 120 de ani (FOTOREPORT)

Embed:

Chişinăul e străbătut de peste 100 de galerii şi tuneluri subterane vechi de peste 120 de ani. Deşi ar putea deveni atracţii pentru turişti, majoritatea sunt lasate în paragină sau sunt folosite ca spaţii de depozitare.

Cele mai multe pivniţe, catacombe şi tuneluri subterane pot fi găsite în centrul istoric al oraşului. Una dintre cele mai mari astfel de galerii se află pe strada Alexandr Puşkin. A fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea la aproximativ 5 metri adâncime. Galeria are mai multe încăperi, iar în timp, acolo a fost amenajată o fabrică de săpun şi a fost folosită şi ca buncher militar.

"Nu este exclus că în perioada sovietică această pivniţă a fost transformată într-un buncher. A fost un buncher echipat cu tot strictul necesar pentru situaţiile de fors major", a menţionat Ion Ştefăniţă, director interimar general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Un adevărat muzeu ar putea fi amenajat şi în galeria subterană de pe strada Bucureşti. Potrivit experţilor, pivniţa a fost săpată în 1847, iar în perioada sovietică a fost transformată în izolator pentru deţinuţii politic.

"Sus erau apartamentele angajaţilor NKVD-ului. Dar în partea subterană. Erau privaţi de libertate cei incomozi partidului", a declarat Ion Ştefăniţă.

Acum celulele au fost transformate în depozite. În prezent, doar câteva dintre galeriile subterane din oraş au fost salvate de la degradare, fiind transformate în restaurante sau localuri de agrement.

Pivniţa de pe strada Alexei Sciusev, veche de peste un secol, a fost reamenajată acum un an în vinotecă. Proprietarul localului, Ion Munteanu, susţine că a încercat să valorifice pe deplin potenţialul pivniţei.

"De la clienţi chiar parvin aşa sugestii că poate faceţi un local închis, că turiştii o să ocupe, poate nu o să ajungă locuri pentru toţi", a subliniat Ion Munteanu, proprietarul localului.

Potrivit experților, doar în centrul istoric al Capitalei sunt peste 80 de astfel de obiective.

"Aceste spaţii pot fi incluse într-un traseu turistic, da într-un circuit turistic. Acest patrimoniu pe care noi l-am moştenit subteran, el poate servi la dezvoltarea economică durabilă a oraşului", a precizat Ion Ştefăniţă.

Istoricii vor să propună autorităţilor să transforme Chișinăul subteran, după modelul unor orașe europene, într-un brand.

Locuitorii Capitalei salută această idee:

"Asta e mega-mega interesant. Ar trebui cred să se ocupe primăria definitiv de ele".

"Trebuie de reamenajat. În primul rând trebuie de făcut publică schema, de făcut o consultare publică".

"Dacă ar fi descoperite, clar lucru că turişti ar fi foarte mulţi".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu