Chişinăul şi Tiraspolul elaborează un regulament special pentru şcolile cu grafie latină în regiunea transnistreană

Embed:

Şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului ar putea activa din 1 septembrie în baza unui regulament special stabilit de Chişinău şi Tiraspol. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Radojko Bogojevic.

Carpov susţine că în această lună, în Moldova, vor veni şi doi experţi europeni care vor propune recomandări pentru noul regulament.  "Logica regulamentului este să asigurăm ca în viitor procesul educaţional în aceste şcoli să nu suporte presiuni care există în prezent. Fiecare parte, Chişinăul şi Tiraspolul, îşi fac tema pe acasă pentru a îmbina viziunile ambelor părţi într-un document", a declarat vicepremierul responsabil cu Reintegrarea.  

Reprezentantul special al preşedintelui OSCE susţine că regulamentul trebuie elaborat până în septembrie. "Problema şcolilor cu predare în limba română este una acută. Vreau să vin cu un imbold ca soluţia să fie găsită până în luna septembrie, pentru ca activitatea şcolară din regiune să nu fie afectată de deciziile politice", a spus Radojko Bogojevic.

În contextul situaţiei din satele Doroţcaia şi Pohrebea din raionul Dubăsari, unde săptămâna trecută au fost săpate şanţuri lângă terenurile agricole, Carpov a declarat că aceste acţiuni sunt unilaterale, iar argumentele Tiraspolului, conform cărora şanţurile au fost săpate pentru prevenirea incendiilor, sunt nejustificate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu