Chişinăul şi Minskul îşi intensifică relaţiile bilaterale. Părţile au semnat patru acorduri economice

Embed:

Chişinăul şi Minskul continuă să-şi intensifice relaţiile bilaterale. În cadrul forumului economic moldo-belarus, desfăşurat astăzi, la Chişinău, au fost semnate patru acorduri. De asemenea, în cadrul evenimentului, au fost organizate şi întrevederi bilaterale dintre potenţiali parteneri de afaceri moldoveni şi bieloruşi.

Regia Transpot Electric din Chişinău a semnat un acord cu Uzina de ans amblare a troleibuzelor din Belarus, care urmează să fie implementat timp de patru ani. În fiecare an, pe străzile Capitalei vor fi puse în circulaţie câte 20 de troleibuze noi. 

"Anul acesta au fost ansamblate 50 de troleibuze, dintre care 42 deja circulă pe străzile Chişinăului. Cu ele călătoresc chişinăuienii, dar şi oaspeţii Capitalei", a spus şeful RTEC, Gheorghe Morgoci.

Vicepremierul belarus Mihail Rusîi a declarat că în viitorul apropiat vor mai fi semnate noi acorduri. Totodată, el a menţionat că Belarusul va continua să-i susţină pe producătorii agricoli moldoveni.

"35 la sută din exportul strugurilor din Moldova ajung pe piaţa din Belarus. Noi suntem gata să mergem mai departe. Le propun colegilor mei să producem împreună. Cea ce ţine de exportul fructelor şi legumelor, mai mult de 10 la sută ajung în Republica Belarus", a declarat vicepremierul Belarusului, Mihail Rusîi.

Ministrul moldovean al Economiei, Andrian Candu, a menţionat că Belarusul este un partener de nădejde pentru dezvoltarea economiei moldoveneşti.

"Belarus este un partener deja de o vreme bună un partener foarte bun de dezvoltare a relațiilor economice pentru noi. Există întreprinderi mixte, există întreprinderi care cresc și se dezvoltă datorită elementelor pe care le asigură cele două guverne", a precizat ministrul Economiei, Andrian Candu.

Până în prezent, între Republica Moldova şi Belarus au fost semnate 97 de tratate și acorduri, dintre care 76 sunt în vigoare. Potrivit statisticilor oficiale, în șapte luni ale acestui an, ţara noastră a exportat în Belarus mărfuri în valoare de 49 de milioane de dolari, în creştere cu peste 20 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu