Chişinăul insistă pe inspecţia depozitului de la Cobasna

Embed:

Chişinăul insistă pe organizarea unei vizite de documentare la depozitul de muniţii de la Cobasna, cu participarea reprezentanţilor OSCE.

Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, după întrevedere cu reprezentatul special al OSCE, Franco Frattini.

"Pentru noi este importantă securitatea, securitatea atât în interiorul ţării, cât şi securitatea la nivel regional. Acest depozit se află nu departe de Ucraina. Nu există niciun raport, precis, clar, ce se găseşte în acest depozit. Iar aceste muniţii, care se regăsesc în acest depozit, pot genera o situaţie de criză", a spus CRISTINA LESNIC, vicepremierul pentru Reintegrare.

Reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini, a confirmat că muniţiile depozitate la Cobasna pot prezenta un pericol real, iar din acest motiv situaţia necesită o abordare constructivă.

"Aceste muniţii prezenta pericol pentru populaţie. Trebuie să vedem dacă există o abordare mai pozitivă în acest sens. Este o întrebare deschisă şi pentru mine, nu am răspuns acum, dar voi examina aceasta situaţie", a spus FRANCO FRATTINI, reprezentantul special al OSCE.

În 2017, ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine şi a muniţiilor staţionate ilegal pe teritoriul ţării noastre. Divizia armatei ruse din Tiraspol face parte din fosta armată a 14 a URSS.

Unitatea care staţionează în regiunea transnistreană s-a implicat activ în conflictul de la Nistru din 1992, de partea separatiştilor. În regiune se află şi depozitul de armament de la Cobasna, unde se estimează că au mai rămas peste 20 de mii de tone de muniţii şi arme. Totodată, în cadrul întrevederii, Lesnic şi Frattini au abordat problema satului Varniţa, raionul Anenii Noi, care recent a fost inclus ilegal în componenţa aşa-zisei "RMN" prin decretul liderului de la Tiraspol. Reprezentantul special al OSCE a declarat că va examina acest subiect pentru a găsit soluţii concrete.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu