Chişinăul insistă, dar Tiraspolul se opune. Comisia Unificată de Control pleacă în vacanţă cu restanţe

Embed:

Membrii Comisiei Unificate de Control au plecat în vacanţă, fără succese importante în activitate. Timp de jumătate de an, părţile nu au reuşit să convină asupra ordinii de zi a şedinţelor. Chişinăul insistă asupra problemelor legate de deplasarea prin Zona de Securitate, iar Tiraspolul se opune.

Delegaţia de la Chişinău a propus, încă din vară, abordarea subiectelor ce țin de limitarea liberei circulații în regiune.

''Toate problemele care există în prezent în Zona de Securitate, au legătură cu circulaţia liberă a cetăţenilor. Nu înţeleg de ce partea transnistreană nu vrea să discute această chestiune'', a spus copreşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Republicii Moldova, Ion Solonenco.

Copreşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului insistă asupra altor priorităţi.

''De ce, în Bender, trebuie să existe o închisoare cu deţinuţi bolnavi de tuberculoză? Este lipsit de sens să-i duci pe oameni să-şi ispăşească pedeapsa într-o zonă de conflict. Toţi trebuie să se deplaseze ca un contingent special, sub controlul observatorilor militari. Din partea administraţiei penitenciarului, nu a fost nicio solicitare în care să fie indicat cine este transportat'', a menţionat copreşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov.

La rândul lor, reprezentanții Departamentului Instituțiilor Penitenciare spun că bolnavii de tuberculoză printre deţinuţii din Tighina nu sunt.

''Din 2003, adică, de acum aproximativ 12 ani, în ambele instituţii penitenciare din orașul Bender nu mai sunt bolnavi de tuberculoză'', a spus secretarul de presă Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Natalia Bucur-Bandas.

Copreşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Rusiei a promis că o soluţie de compromis va fi găsită, dar nu mai devreme de anul următor.

''Sarcina copreşedintelui Comisiei Unificate de Control din partea Rusiei, care îmi revine, este găsirea unui compromis. Aşa prevede Regulamentul Comisiei Unificate de Control, că deciziile pot fi aprobate prin consens. Părţile trebuie să ajungă la un numitor comun'', a conchis copreşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Rusiei, Evgheni Vereşciaga.

Următoarea şedinţă a Comisiei Unificate de Control este programată după sărbătorile de iarnă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu