Chișinăul, cuibul narcomanilor. Ce stupefiante se consumă în Capitală

Embed:

Consumul de droguri a fost în creştere uşoară în 2017. Potrivit hărții digitale realizată în premieră de Inspectoratul General al Poliţiei, în ţară sunt în evidenţa narcologului peste 11.500 de persoane, cu trei la sută mai mult faţă de anul 2016.

Aproape 70 la sută dintre ele locuiesc în municipiul Chişinău. În Bălţi, poliţiştii au depistat peste 1.200 de narcomani, iar în Taraclia - 763.

Potrivit IGP, în Soroca şi Călăraşi se consumă cele mai scumpe droguri, precum heroina. La polul opus, localităţile în care sunt cei mai puţini drogaţi sunt Nisporeni, Şoldăneşti şi Sângerei.

Majoritatea consumatorilor, 7.813, au peste 30 de ani. Iar 2.163 de tineri cu vârstele cuprinse între 18 şi 24 de ani iau substanţe interzise.

Datele mai arată că peste şapte mii de oameni fumează marijuana, iar peste 3.500 - substanţe opiacee.

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei cred că harta digitală va creşte gradul de conştientizare a societăţii asupra riscurilor pe care le prezintă consumul de droguri.

"Această hartă a drogurilor ne dă o analiză clară. Noi, în baza ei, ne vom planifica activităţile poliţieneşti pentru 2018 şi mai încolo pentru a iradia acest flagel", a declarat şeful-adjuct la IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Fiodor Fiarcovschii a început să consume droguri la 14 ani. Acum, el are 41 de ani şi a decis să-şi schimbe radical viaţa. De jumătate de an, el face un tratament de reabilitare, pentru a scăpa definitiv de acest viciu.

"Am înţeles că gata, e de ajuns, cu asta nu e de glumă şi trebuie să fac ceva cu viaţa mea. Nu ştiu cum e la alţii, dar în cazul meu se observă progrese, dar am probleme mari de sănătate", a spus fostul consumator de droguri, Fiodor Fiarcovschii.

Persoanele care au căzut în plasa drogurilor pot primi ajutor la ONG-urile de profil. Reprezentanţii "Iniţiativei pozitive" spun că, zilnic, sunt vizitaţi şi de 50 de consumatori de narcotice.

Potrivit lor, numărul lor creşte din cauză că, în ultimul timp, apar tot mai multe posibilităţi de a cumpăra droguri pe internet.

"În prezent, din păcate, spaţiul de comercializare a drogurilor se extinde foarte repede şi apar foarte multe tipuri de substanţe, care, într-un termen foarte scurt, au consecinţe grave", a spus preşedintele ONG-ului "Iniţiativa pozitivă", Ruslan Poverga.

Reprezentanţii Centrului Antidrog confirmă faptul că traficanţii de droguri îşi schimbă mereu pieţele de desfacere. Cu toate acestea, oamenii legii întreprind măsuri pentru a combate acest fenomen.

"Mediul online până nu demult era un spaţiu necontrolat de organele de forţă, însă, în prezent, este controlat, este monitorizată activitatea", a spus şeful direcţiei Antidrog, Ion Țurcanu.

Anul trecut, oamenii legii au anchetat peste 2.400 de astfel de infracţiuni. Ca urmare, ei au scos din circuit 530 de kg de droguri, în valoare de aproape 30 de milioane de lei.

Persoanele care comercializează stupefiante riscă până la 15 ani de puşcărie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu