Chişinăul cere Tiraspolului să nu mai facă presiuni asupra şcolilor cu predare în limba română din regiune

Chişinăul cere Tiraspolului să se abţină de la acţiuni unilaterale îndreptate împotriva şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană, a corpului didactic, elevilor şi părinţilor. Declaraţia a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, în urma unei şedinţe comunce cu viceministrul educaţiei Liliana Nicolaescu-Onofrei şi administraţia Liceului Teoretic "Lucian Blaga" din Tiraspol.

Viceprimierul pentru Reintegrare, a condamnat acţiunile adminsitraţiei transnistrene vizavi de şcolile cu predare în limba română din regiune. "Aceste presiuni încalcă dreptul copiilor la educaţie, împiedică buna desfăşurare a procesului educaţional şi nu fac altceva decât să agraveze situaţia în care se află aceste instituţii de învăţământ. Ele sunt contrare logicii procesului de consolidare a încrederii şi apropierii dintre maluri", a punctat Eugen Carpov.

Publika.md aminteşte că la 5 decembrie curent, miliţienii separatişti au descins la liceul Lucian Blaga din Tiraspol şi i-au ameninţat cu închisoarea pe şefii instituţiei de învăţământ. Potrivit directorului liceului, Ion Iovcev, miliţienii au dat busna la el în birou, după ce acesta a refuzat să prezinte mai multe documente unei funcţionare din regiunea separatistă. Funcţionara a venit să verifice situaţia salariilor profesorilor din liceu, dar şi situaţia financiară a instituţiei.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu