Chișinăul caută un nou loc pentru groapa de gunoi. SUMA IMENSĂ pe care o va primi proprietarul

Embed:

Autorităţile Capitalei caută loc pentru amenajarea unei gropi de gunoi, care va funcţiona până la redeschiderea platformei de la Ţânţăreni. Primăria este gata să plătească anual proprietarului de teren 10 milioane de lei.

Noul spaţiu trebuie identificat până în data de 1 mai. Este condiţia impusă printr-un memorandum de localnicii din Bubuieci, care obligă municipalitatea ca în termen de 45 de zile să închidă groapa de gunoi de lângă sat. 

Acordul a fost semnat după două zile de proteste ale oamenilor din localitate. Aceşti au blocat accesul autospecialelor la platforma de colectare a deşeurilor.

Primarul Capitalei speră că va identifica un teren nou de depozitare a deşeurilor pentru a evita scandalul cu localnicii din Bubuieci.

"Chiar dacă oamenii nu ar fi ieşit la Bubuieci, într-o lună sau două am fi fost în aceeaşi situaţie. Este o propunere valabilă pentru oricine în raza a 50 de kilometri de Chişinău. Aşteptăm să vedem ce propuneri vor fi, chiar sunt curios, însă presupunerea noastră este că nu va propune nimeni, din cauză că se consideră că să ai o gunoişte în apropiere sau în raza localităţii este ca şi cum ar fi o ruşine."

Oamenii din sat spun că nu vor ceda şi ameninţă cu noi proteste în cazul în care nu se vor respecta condiţiile memorandumului semnat.

"Problema rămâne încă încordată. Nici nu se discută că localnicii de la Bubuieci, de la Ciocana şi cei de la Botanica că s-au stins şi nu mai solicită nimic"

Timp de şase ani de când activează groapa, aici s-au adunat peste şapte milioane de metri cubi de gunoi. Mirosul înţepător de la gunoiul adunat, le afectează sănătatea, spun localnicii.

"Toată lumea e bolnavă. La 50 de ani se duc toţi la cimitir. Fratele meu de cinci ori a avut pneumonie"

"Dacă o să închidă şi o să cureţe, să prelucreze o să fie bine, fără miros. Curăţenie trebuie de făcut"

"Noi deja ne-am pierdut şi speranţa, şi încrederea. Ei numai cu promisiunea, dar nu fac nimic"

Dacă va fi identificat un teren pentru a treia groapă de gunoi, aceasta va reprezenta o soluţie pentru maximum trei ani.

Între timp, Guvernul urmează să naţionalizeze terenul pe care este amplasat platoul de colectare a deşeurilor de la Ţânţăreni.

"Sunt termeni, procese paralele – dimensiunea de implementare a proiectului şi naţionalizarea propriu-zisă. Este vorba despre luni de zile"

Rampa din Anenii Noi este singura din zona de centru a ţării care respectă toate standardele de mediu. Autorităţile au semnat un acord de finanţare cu BERD şi BEI prin care sunt alocate 14 milioane de euro pentru modernizarea gropii de gunoi de la Ţânţăreni.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu