"Chișinăul a rămas surprins!" REACŢIA MAEIE privind parada militară de la Tiraspol

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene își exprimă nedumerirea în legătura cu participarea, pentru prima dată, la parada militară desfășurată la Tiraspol la 9 mai a unităților militare din Grupul Operativ al Trupelor Ruse dislocat ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În comunicat se menţionează că "Chișinăul a rămas cu atât mai mult surprins, având în vedere solicitările insistente adresate autorităților ruse de a se abține de la astfel de acțiuni".

"În particular, Ministerul de Externe şi Integrării Europene menționează că vineri, 6 mai 2016, ministrul de externe Andrei Galbur, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Fedraţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin, a solicitat abținerea de la orice prezentă a militarilor și tehnicii militare ruse la manifestările organizate pe 9 mai în regiunea transnistreană", se precizează în comunicat.

Potrivit autorităţilor de la Chişinău, "participarea militarilor ruși, împreună cu formațiunile militare și paramilitare ale regimului de la Tiraspol, la evenimentele prilejuite de Ziua Victoriei asupra nazismului contravine angajamentelor asumate de către Federația Rusă conform principiilor și normelor dreptului internațional". 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene "își exprimă speranța că autoritățile Federației Ruse vor respecta cu bună credință normele şi principiile dreptului internațional și că pe viitor ele se vor abține de la acțiuni de natură să pericliteze bunele relații dintre statele noastre".

CITEŞTE ŞI: Ministerul Apărării, ÎNGRIJORAT! Militarii ruşi INTENŢIONEAZĂ să participe la parada de 9 mai la Tiraspol

PUBLIKA.MD aminteşte că în urma unei întâlniri cu colonelul Alexandru Harea, ataşatul militar al Federaţiei Ruse, colonelul Igor Dovbnea a dat asigurări că niciun militar rus nu va participa la parada de la Tiraspol.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu