Chirtoacă vrea ca drapelul de stat al Republicii Moldova să fie similar cu cel al României

Edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă, vrea ca drapelul de stat al Republicii Moldova să fie tricolorul, dar fără stemă precum este cel din prezent. În replică, deputatul PCRM Sergiu Sîrbu îl acuză pe Chirtoacă de distrugerea statalităţii. Declaraţiile au fost făcute la un post privat de televiziune.

Primarul de Chişinău propune ca drapelul Republicii Moldova să fie similar cu cel al României, altfel spus, să fie reprezentat printr-un tricolor fără stema de stat.

„Noi avem, în prezent, două tipuri de tricolor, unul fără stemă, dincolo de Prut, altul cu stemă, aici, în Republica Moldova. Eu propun ca tricolorul să fie unul şi acelaşi. Dar timpul le va pune pe toate la locul lor”, a declarat Chirtoacă.

Deputatul PCRM Sergiu Sîrbu se arată indignat de dorinţa edilului. „Cum să avem respect faţă de simbolurile de stat, drapel arborat pe fiecare clădire, dacă primarul Capitalei vorbeşte despre unirea cu România, despre distrugerea statalităţii?”, a întrebat Sîrbu.

„Eu nu am zis despre unirea cu România. Cum am avut în anii 90, acelaşi tricolor şi erau două state, e vreo problemă?”, s-a justificat Chirtoacă.

De cealaltă parte, preşedintele Societăţii de Genealogie, Heraldică şi Arhivistică „Paul Gore” din Chişinău, Silviu Tabac, susţine că este imposibil ca două state diferite să aibă acelaşi drapel. „Trebuie să existe suficiente diferenţe, pentru a nu crea confuzii la nivel internaţional. Există chiar şi o cerinţă în acest sens. Iar varianta aleasă de parlamentarii moldoveni, cu stema, a fost cea mai simplă”, a explicat Silviu Tabac.

La 27 aprilie curent, pentru al treilea an consecutiv, în Republica Moldova a fost celebrată Ziua Drapelului de Stat. În acest an, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Capitală s-au desfăşurat manifestaţii de amploare dedicate sărbătorii. Premierul Vlad Filat a arborat, în faţa clădirii Guvernului, un imens drapel de stat.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu