Chirtoacă, despre eliberarea lui Filat: "Mai mulți au lucrat la asta"

Şeful statului Igor Dodon ar fi favorizat eliberarea lui Vlad Filat, din cauza unui video compromițător. Declaraţia a fost făcută aseară, într-un live pe Facebook, de liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, imediat după ce în presă apărut primele informaţii despre faptul că fostul politician a ieşit din închisoare. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Carmena Lupei, nu a răspuns la telefon pentru a comenta declaraţiile lui Renato Usatîi.

"Acest video și-a jucat rolul decisiv în eliberarea lui Filat. Dodon nu își putea permite un nou scandal după demiterea unui Guvern, votarea altuia. Dacă apărea un video unde el lua bani, ar arunca în aer toată situația. Eu văd că Dodon o învinuieşte de tot pe Maia Sandu. Maia Sandu spune că Dodon. Sunt convins că anume acest video, pe care l-a văzut Filat şi faptul că acesta nu l-a denunţat pe Dodon, l-au determinat pe Dodon să-l elibereze pe Filat", a comunicat liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi.

Preşedinţia nu a comentat deocamdată aceste informaţii, iar Rento Usatîi nu ne-a răspuns la telefon pentru a preciza despre ce video vorbeşte.

Totodată, după ce astăzi, la şedinţa Consiliului Superior de Securitate şeful statului s-a arătat indignat de faptul că nici el şi nici ministrul Justiţiei nu a fost informat despre eliberarea lui Filat, Ion Păduraru, fostul consilier al preşedintelui Nicolae Timofti, a venit şi el cu o reacţie la acest subiect. El a scris pe Facebook că ministrul Justiției nu a fost informat pentru că nu are atribuții în acest domeniu, chiar dacă e vorba de Vlad Filat, altfel ar fi loc pentru abuz şi trafic de influență. Păduraru mai adaugă că nici Președintele țării nu are atribuții la supravegherea executării pedepselor de către condamnați şi doar poate grația individual pe unii condamnați. Cazul Filat este sensibil, dar nu cred că este pusă în pericol securitatea națională, mai scrie juristul.

Şi fostul premier Maia Sandu a scris pe Facebook că justiţia lui Dodon l-a eliberat pe Filat din puşcărie şi că Guvernul pe care l-a condus ea nu are nimic în comun cu această decizie. Sandu a mai spus că Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții. Nici la aceste acuzaţii, Dodon nu a reacţionat, deocamdată.

Astăzi, după şedinţa Consiliului Superior de Securitate, Igor Dodon a avut un răspuns la aceste acuzaţii.

"Cine a iniţiat eliberarea domnului Filat. A iniţiat o instituţie din subordinea Ministerului Justiţiei pe data de 12 noiembrie 2019 în ziua când a plecat din funcţie guvernul Maia Sandu. Guvernul nou a intrat în funcţie pe data de 14 noiembrie", a declarat şeful statului, Igor Dodon.

Seara trecută, cu o reacţie a venit şi liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Într-un live pe Facebook acesta a făcut o sinteză a tuturor  evenimentelor, care au avut loc în ultima perioadă şi care ar fi favorizat la scoaterea din detenţie a lui Vlad Filat. 

"Erau vorbe din vara acestui an că în toamnă Filat o să fie eliberat. Şi s-a făcut în doi pași. La început scurtarea pedepsei după aceea să se ajungă la două treimi din ispășirea pedepsei şi când se împlinesc două treimii legea spune că poate fi eliberat condiționat. E clar că mai mulți au lucrat la asta și se lucrează imediat cum a plecat Plahotniuc", a afirmat liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.

loading...

Lasă un comentariu