Chironda va candida la Primăria Capitalei: Orășenii sunt impuși să locuiască într-o junglă de beton și corupție

Embed:

Victor Chironda, expertul în Green City Lab, își înaintează cadidatura la funcția de Primar al Municipiului Chișinău. Anunțul a fost făcut public într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

"Chișinăul arată oribil. E anul 2019, dar orășenii sunt impuși să locuiască într-o junglă de beton și corupție. Doar în ultima lună am răsuflat împreună aer poluat, ne-am îmbulzit în ambuteiaje, am văzut cum sistemele esențiale ale orașului eșuează. Fiecare se descurcă cum poate.

În viziunea mea acesta este rezultatul a 30 de ani de politizare a administrării orașului. Chișinăul a fost mereu condus de politicieni care aruncă cu declarații în ambuteiaje. Politicieni, care au despre poluarea rîului Bîc doar opinii. Care ne mint cu conflicte inventate ca să ne distragă atenția de la corupția din care se hrănesc. Oameni care folosesc primăria și consiliul municipal pentru a-și promova interesele personale și de partid. Chișinăul este victimă a răfuielilor dintre politicieni.

Promit să rezolve toate problemele, dar au generat doar haos și mizerie.

Credeam că în aceste alegeri totul va fi altfel. Însă, la moment, nu văd decât aceeași abordare – declarații goale, inițiative populiste și jocuri politice. Politicienii văd în primăria Chișinău și consiliul municipal o trambulină și o platformă politică pentru alegerile parlamentare. Noi însă aici trăim.

De aceea, anunț public intenția de a candida la funcția de Primar al Municipiului Chișinău.

Mulți dintre voi m-au îndemnat și m-au încurajat să candidez. Ultima lună a fost una de analize și evaluări importante. La moment sunt expert în Green City Lab – o organizație care aduce în oraș idei și investiții. Îmi este plăcut și comod să lucrez într-o echipă de profesioniști pentru binele orașului. Știu că implicarea mea în alegeri va atrage multe zoi și acuzații stupide.

Dar cred că valoarea pe care o poate aduce orașului un primar technocrat, apolitic, progresist e mai importantă decît deranjul personal al contactului cu politicienii de pe Bîc.

Experiența activității civice, studiile în Bruxelles, Viena, Copenhaga și Madrid și realizările mele în domeniul urbanismului și politicilor publice imi permit să cred că voi reuși să încep transformarea Chișinăului într-un oraș care oferă oamenilor oportunități, confort și siguranță.

Nu va fi ușor. Dar degradarea trebuie oprită. Chișinăul trebuie să înceapă să devină oraș modern în care oameni vor să trăiască.

Fac apel la toti cei care mi-au urmărit activitatea, la toți prietenii Scuarului Cehov și la orășenii care țin la Chișinău și îl doresc un oraș modern, european, atractiv pentru turism, economie și creșterea unei familii, prietenos cu toți și accesibil – vă invit să creăm împreună o alternativă reală pentru oraș și municipiu.

Va rog să mă contactați direct dacă doriți să fiți parte din echipa care va face Chișinăul un oraș sigur, confortabil și funcțional.

Îmi puteți scrie în privat pe acest profil, pe chironda.victor@gmail.com", a scris Victor Chironda. 

PUBLIKA.MD amintește că pe 20 octombrie vor fi aleși noii primari, consilieri raionali și consilieri locali. Tot atunci vor fi organizate alegeri parlamentare noi în patru circumscripții. 

Lasă un comentariu