Chiril Gaburici despre "Air Moldova": Privatizarea era o soluţie

Embed:

La baza deciziei din 2018 privind privatizarea companiei "Air Moldova" a stat starea financiară dezastruoasă a întreprinderii. Asta a fost singura soluţie pentru a o salva de la faliment. Declaraţia a fost făcută de fostul ministru al Economiei, Chiril Gaburici, în cadrul audierilor organizate astăzi de comisia parlamentară de anchetă privind privatizările în perioada 2013-2019. 

Audierea fostului ministru al Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a durat aproximativ o oră. În acest timp, i-au fost adresate zeci de întrebări, la multe dintre care, din spusele lui Gaburici, nu a putut răspunde, pentru că de procesul de privatizare a fost responsabilă Agenţia Proprietăţii Publice.

Totodată, Chiril Gaburici insistă că privatizarea a fost singura soluţie pentru "Air Moldova".

"Asta a şi stat la baza urgentării, altfel compania mergea spre faliment. A mers pe situaţia că compania care a venit să investească şi-a asumat aceste datorii. Asta a fost o soluţie pe care a găsit-o pentru moment", a menţionat fostul ministru al Economiei, Chiril Gaburici. 

Totodată, fostul secretat de stat al ministerului Justiţiei Nicolae Eşanu care a recunoscut că termenul oferit pentru înaintarea ofertelor a fost prea mic, deşi legal.

"Noi vorbim despre faptul dacă expunerea pe acest termen este legală sau nu. După mine, este legal, cu regret, termenul este mult prea mic pentru a formula o ofertă decentă", a spus fostul secretar de stat al ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu. 

Preşedintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a declarat că la audieri au fost invitaţi şi reprezentanţii companiilor care au privatizat "Air Moldova", dar care nu au dat curs invitaţiei. Prin urmare, Munteanu s-a adresat la ministerul de Interne pentru a-i aduce la audieri. Asta deşi mai mulţi jurişti au menţionat pentru postul nostru de televiziune că nu există o procedură legală pentru aducerea forţată la audieri în cadrul comisiilor parlamentare de anchetă, pentru că acestea nu reprezintă organele de urmărire penală.

"În condiţiile în care companiile care au obţinut controlul asupra "Air Moldova" refuză să vină sau şi-au schimbat adresa, pentru că noi am primit din partea poştei recomandate că o parte din corespondenţă nu a ajuns, s-a întors înapoi. Am informat ministerul de Interne că avem nevoie de aceşti martori pentru săptămâna viitoare", a spus preşedintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu. 

Membrii comisiei de anchetă au vrut să-i adreseze întrebări şi fostului premier Pavel Filip. El însă nu s-a prezentat la audieri. În schimb, săptămâna trecută, le-a trimis deputaţilor o scrisoare în care şi-a exprimat punctul de vedere faţă de acest subiect. Raportul final al comisiei de anchetă va fi prezentat în plenul Parlamentului la mijlocului lunii septembrie.

Compania de stat „Air Moldova” a fost scoasă la privatizare, în toamna anului trecut. Cumpărător a fost compania fondată de către un grup de investitori, iar cea mai mare cotă şi anume 49% este deținută de "Blue Air", o companie română de aviație privată, cu sediul în București. Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare a depășit suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei "Air Moldova", pe care investitorul s-a obligat să le achite.

Lasă un comentariu