Chiril Gaburici: Datorită UE am reușit să creăm oportunități multiple pentru dezvoltarea economică și durabilă a Moldovei

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut la Kiev, o întrevedere cu Cecilia Malmström, Comisarul Uniunii Europene pentru Comerț.  În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre progresele în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și reformele realizate de Republica Moldova pentru a elimina barierele tehnice în calea comerțului.

În context, a fost abordat și subiectul majorării contingentelor tarifare la export în Uniunea Europeană.

"Din momentul punerii în aplicare a DCFTA, s-a schimbat configurația comerțului extern al Republicii Moldova, Uniunea Europeană devenind principalul partener comercial al țării noastre, cu o pondere de 70% în cazul exporturilor și 50% în cazul importurilor. Datorită UE am reușit să creăm oportunități multiple pentru dezvoltarea economică și durabilă a Republicii Moldova. Vom continua să muncim și în continuare în această direcție și să respectăm angajamentele", a declarat Chiril Gaburici.

Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström, a menționat că apreciază faptul că Republica Moldova, în relațiile sale de cooperare, a identificat, a dezvoltat şi a promovat inițiative de facilitare a comerțului.

De asemenea, oficialul european a declarat că Uniunea Europeană este un partener de încredere dispus să acorde și în continuare asistența necesară pentru ca Republica Moldova să implementeze toate prevederile Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și să maximizeze utilizarea potențialului de țară, astfel asigurând o dezvoltare sustenabilă.

La cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului participă reprezentanții de nivel înalt ai țărilor Parteneriatului Estic, și anume Georgia, Ucraina și Republica Moldova, sub auspiciile Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström.

Pe aceeaşi temă