Chinezii vor să construiască în Bulgaria un oraş neobişnuit. Va fi un Las Vegas al Balcanilor

Planul este ca investiţiile totale să atingă circa 750 mil. euro şi să creeze 1.850 de locuri de muncă. Oraşul Elin Pelin ar cuprinde facilităţi de divertisment, un hotel de lux cu 2.000 de camere, cazinouri, un aquapark (cel mai mare paradis acvatic închis din lume), săli de conferinţe şi de expoziţii, un mall, birouri, spaţii verzi şi altele.

Dacă în Vest, în ţări ca Germania şi Franţa, la nivel de guverne se pune problema unui control mai strict al investiţiilor agresive chinezeşti, în Europa de Est banii Chinei sunt primiţi ca o mană cerească.

În Bulgaria, guvernul sprijină activ un megaproiect chinezesc al unui „oraş deştept“, un Las Vegas al Balcanilor.

Însă experienţa Bulgariei cu investitorii din China nu a fost întotdeauna plăcută.

Complexul Sfânta Sofia, un proiect uriaş de divertisment high-tech, retail, hoteluri şi birouri, ar urma să fie construit în apropierea capitalei bulgăreşti Sofia în trei ani. Investiţiile vor fi făcute din bani chinezeşti şi vor beneficia de mai multe facilităţi de la guvern, potrivit Invest Bulgaria Agency.

Sfânta Sofia este considerat un proiect de investiţii prioritar. Anunţat prima dată în urmă cu trei ani, dezvoltarea proiectului a devenit posibilă după ce guvernul de coaliţie a adoptat pe 2 august un pachet de măsuri de ajutor.  Proiectul va fi implementat de o companie chinezească, Bulgarian Development Holdings Limited (BDHL). 


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu