China va construi cel mai mare accelerator de particule

China a anunţat că va construi cel mai mare accelerator realizat vreodată. Pe lângă proiectul austriac, acceleratorul CERN va fi considerat mic, se laudă cercetătorii chinezi. Dacă acceleratorul va fi terminat până în 2028, China va lua cel mai mare avans în domeniul cercetării fizicii particulelor, scrie yoda.ro.

Cercetătorii de la Institutul pentru Fizica Particulelor de mare energie din Beijing se vor concentra în special asupra bosonului Higgs. "Particula lui Dumnezeu" a fost descoperită la CERN în urmă cu doi ani, după aproape 50 de ani de speculaţii teoretice.

Totul a fost posibil datorită acceleratorului LHC. Dacă acesta e comparat cu un baros enorm, capabil să ciocnească particule de înaltă energie, acceleratorul chinezesc va folosi mai puţină energie, ceea ce va duce la coliziuni mai "curate" şi, implicit, la o analiză mai uşoară a datelor.

Oamenii de ştiinţă sunt încrezători că asta le va permite să disceanrnă dacă bosonul Higgs e într-adevăr o particulă elementară, conform Modelului Standard, sau ceva mai complex.  

Acceleratorul va avea o circumferinţă de 52 de kilometri. Pentru comparaţie, inelul CERN are un diametru de doar 27 de kilometri. Preţul acceleratorului s-ar putea ridica la 3 miliarde de dolari, nu foarte exagerat, dacă luăm în calcul economia Chinei.

Odată pus în funcţiune, super acceleatorul chinezesc ar putea da din nou naştere temerilor că va crea o gaură neagră care ar putea distruge Pământul. Aceleaşi teorii au aparut şi în cazul CERN.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu