China și-a anunţat intenţia de a lansa o sondă spre un asteroid

, în siajul unor misiuni similare demarate în ultimii ani de Statele Unite, Japonia şi Uniunea Europeană, scrie agerpres.ro.

Misiunea, ce ar trebui să aibă o durată de 10 ani, are ca destinaţie asteroidul 2016 H03, un corp ceresc minuscul, cu diametrul de 41 de metri şi care pluteşte în spaţiu la o distanţă de 5,2 milioane de kilometri faţă de Terra, a anunţat agenţia spaţială chineză.

Sonda va avea sarcina de a aduce pe Terra eşantioane recoltate din scoarţa asteroidului, a explicat în faţa reprezentanţilor presei directorul Centrului de explorare şi inginerie spaţială, Liu Jizhong, care nu a dezvăluit însă data de lansare a acestei misiuni.

Dispozitivul spaţial se va desface în două module în timpul zborului său de întoarcere spre Terra: o capsulă ce va transporta eşantioanele va ajunge pe solul terestru, în timp ce un alt modul se va îndrepta spre un alt corp ceresc încă şi mai îndepărtat, cometa 133P, aflată la o distanţă de peste 300 de milioane de kilometri în raport cu planeta noastră.

Liu Jizhong i-a îndemnat pe cercetătorii din lumea întreagă să participe la această expediţie şi să îşi trimită experimentele la bordul sondei chineze.

Anunţul despre lansarea acestei misiuni chineze a fost făcut în contextul în care Japonia a reuşit în luna februarie să asolizeze o sondă spaţială pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri faţă de Terra. Sonda Hayabusa2 plasase deja în octombrie pe asteroidul Ryugu un mic robot franco-german, Mascot.

Mascot este considerat fratele mai tânăr al modulului de asolizare Philae, ale cărui aventuri pe cometa "Ciuri", petrecute la o distanţă de peste 500 de milioane de kilometri faţă de Terra, au pasionat mulţimi de oameni din lumea întreagă în 2014. Lansat de sonda europeană Rosetta, Philae a fost primul obiect construit de oameni care s-a plasat pe o cometă.

La rândul ei, NASA a survolat la începutul lunii ianuarie cu ajutorul sondei sale New Horizons obiectul spaţial Ultima Thule, situat la distanţa fenomenală de 6,2 miliarde de kilometri de Terra, la limita extremă a Sistemului Solar. Ultima Thule este corpul celest cel mai îndepărtat observat vreodată de la mică distanţă (3.500 de kilometri) cu ajutorul unui dispozitiv spaţial.

O altă sondă dezvoltată de NASA, Osiris-Rex, a stabilit la sfârşitul lunii decembrie un nou record, plasându-se pe o orbită în jurul asteroidului Bennu, situat la circa 110 milioane de kilometri în raport cu Terra. Cu un diametru de 500 de metri, Bennu este cel mai mic obiect cosmic în jurul căruia un dispozitiv spaţial a reuşit să se plaseze vreodată pe o orbită apropiată.

China alocă de acum sume mai mari pentru programele sale spaţiale civile şi militare decât Rusia şi Japonia, cu un buget evaluat de OECD la 8,4 miliarde de dolari în 2017 - al doilea buget spaţial din lume, după cel al Statelor Unite.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu