China putea să prevină pandemia de coronavirus dacă ar fi avut presă liberă

Embed:

China putea să prevină pandemia de coronavirus dacă ar fi avut presă liberă. Este concluzia organizației "Reporteri fără frontiere". Potrivit lor, China ar fi putut salva o mulțime de vieți dacă în 18 octombrie 2019, mass media locală ar fi relatat despre rezultatele simulării unei pandemii de coronavirus făcută de americani. Testul de atunci arăta un bilanț de 65 de milioane de morţi în 18 luni.     

În același timp, dacă în 20 decembrie, când deja 60 de oameni erau infectaţi, presa ar fi avut permisiunea să povestească despre piața de pește din Wuhan, de unde se presupune că ar fi izbucnit virusul, atunci, mulți ar fi evitat să o mai frecventeze până a fost închisă. La sfîrșitul lunii decembrie, câţiva medici au avut curajul să lanseze o alertă pe internet, dar au fost reținuți în scurt timp.

OMS a aflat despre această epidemie abia în 31 decembrie 2019. Chiar și atunci s-a impus cenzura pe rețeaua de socializare WeChat, unde sunt activi un miliard de chinezi. Oamenii nu au știut cum stau lucrurile în realitate și ce măsuri pot fi luate pentru a preveni răspândirea bolii.

Totodată, un vaccin putea fi definitivat demult, dacă cercetătorii din China ar fi fost lăsaţi să publice mai devreme informaţii despre genomul coronavirusului. Acest lucru s-a întâmplat abia pe 11 ianuarie, când a fost anunțat primul deces. Din cauza acestei scurgeri de informații, laboratorul Centrului de Sănătate din Shanghai a fost închis.

Potrivit ONG-ului "Reporteri fără Frontiere", China se situează pe locul 177 din 180 de țări în ceea ce priveşte libertatea presei. Până acum, Beijingul a raportat puțin peste 81 de mii de îmbolnăviri și aproape 3300 de decese provocate de coronavirus. 

loading...

Lasă un comentariu