China a creat o aplicaţie de recunoaştere facială a urşilor panda

China a dezvoltat o aplicaţie ce permite oamenilor de ştiinţă să identifice urşii panda în mod individual graţie unei tehnologii de recunoaştere facială, a anunţat vineri agenţia de presă China Nouă, scrie agerpres.ro.

Cercetătorii chinezi au creat, de asemenea, o bază de date ce conţine peste 120.000 de fotografii şi 10.000 de videoclipuri cu urşi din specia panda uriaş, care le va permite să identifice mai uşor aceste animale.

"Aplicaţia şi baza de date ne vor ajuta să colectăm informaţii mai precise şi mai ample despre populaţia de panda, repartizarea lor geografică, vârstele animalelor, proporţia pe sexe, naşterile şi decesele urşilor panda din sălbăticie, care trăiesc în zone montane retrase şi care sunt dificil de monitorizat", a explicat pentru agenţia China Nouă un expert, Chen Peng, cercetător la Centrul chinez pentru conservarea şi studierea urşilor panda uriaş.

Anul trecut, China a anunţat că doreşte să creeze o rezervaţie pentru aceste animale, care va avea o suprafaţă de trei ori mai mare decât aceea a Parcului Naţional Yellowstone din Statele Unite, cu scopul de a apropia între ele aceste animale şi de a încuraja încrucişările dintre populaţiile de panda uriaş, animale renumite şi pentru lentoarea cu care se reproduc.

Un buget de peste 10 miliarde de yuani (1,3 miliarde de euro) a fost prevăzut pentru Parcul Naţional al Ursului Panda Uriaş, situat în regiunea muntoasă din sud-vestul Chinei, unde acest animal este considerat o emblemă naţională, potrivit cotidianului de stat China Daily.

Urşii din specia panda uriaş au o rată de fertilitate foarte scăzută, un factor cheie - alături de dispariţia habitatului lor natural - ce explică scăderea efectivelor de panda, încât aceste vieţuitoare au fost incluse pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia.

Peste 80% din urşii panda de pe Terra aflaţi în sălbăticie trăiesc în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, restul populaţiei de panda fiind repartizată în provinciile Shanxi (din centrul ţării) şi Gansu (din nord-vestul Chinei).

În noiembrie 2018, 548 de panda uriaş trăiau în captivitate, în timp ce populaţia sălbatică a scăzut sub pragul de 2.000 de exemplare, potrivit agenţiei China Nouă. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu