Chicu: Toate obligaţiile bugetare au fost finanţate până la sfârşit de an. Nu există arierate

Absolut toate obligațiile bugetare au fost finanțate până la sfârșit de an, nu există arierate. Iar bani au fost suficienţi pentru achitarea salariilor, pensiilor, alocaţiilor sociale.

Asigurările vin din partea premierului Ion Chicu, care a făcut bilanţul anului bugetar 2019, într-o postare pe Facebook.

Astfel, potrivit premierului, veniturile bugetului de stat în 2019 le-au depășit pe cele din 2018 cu peste 3,7 miliarde de lei. Cele acumulate de Fisc au crescut cu 760 milioane de lei, de vamă - cu circa 1,5 miliarde de lei, alte venituri - cu peste 1,3 miliarde de lei. 

În pofida diminuării cu peste 17% a cotei cumulative a contribuțiilor de asigurări sociale pentru sectorul privat în 2019 (primele 3 trimestre) față de 2018, veniturile proprii ale acestui buget au crescut cu 764 milioane lei. Iar față de cifra planificată inițial în acest buget - cu aproape 1 miliard de lei.

Totodată, au crescut şi veniturile la Fondul Asigurărilor Obligatorii în Medicină - cu 673 de milioane de lei.

Bugetele locale. Deși cota maximă a impozitului pe venitul persoanelor fizice s-a diminuat de la 18% la 12%, iar scutirea personală individuală a crescut de la 11 940 de lei până la 24 de mii de lei pe an, încasările la bugetele locale au depășit cifra planificată cu 205 milioane de lei, iar față de 2018 au crescut cu 51 de milioane de lei.

Respectiv, în total, Bugetul Public Național a crescut la venituri în 2019 față de 2018 cu peste 5,25 miliarde lei. Din această sumă creșterea datorită colectărilor de impozite și taxe este de circa 4 miliarde de lei. Iar aportul asistenței financiare externe şi altor surse a fost de doar circa 1,3 miliarde de lei.

"Bineînțeles, și despre DEFICITUL BUGETAR. Acel de circa 6 miliarde de lei planificat pe 2019 și cu care am fost ”eșafodat” tot anul de ”experți”... La final de an acest indicator constituie 2.94 mlrd.lei, iar ca pondere în PIB este în jur de 1.4%. Limita admisibilă în zona EURO este de 3%. Asta... tot pentru ”experți"", a mai scris premierul Ion Chicu.

 

loading...

Lasă un comentariu