Zelenski după Summitul de la Paris: Există şanse de a semna un contract privind tranzitul gazului rusesc în condiţii mai bune

După summitul de la Paris în formatul Normandia, președintele Ucrainei a declarat că subiectul exportului de gaze rusești către Europa ar fi fost deblocat și că se lucrează la detaliile noii înțelegeri.

Potrivit UNIAN, preşedintele Volodimir Zelenscki a declatat presei că, deocamdată, nu există un contract privind tranzitul gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei după 2020. "Însă eu sunt convins că acum sunt mai multe şanse de a-l semna în condiţii mai bune decât au discutat anterior reprezentanţii noştri, în cadrul unor întrevederi foarte tensionate, care au rămas fără răspuns", a decladat Zelenski. 

Cert este că deja părţile nu mai vorbesc despre un contract pe un an, ci pe mai mulţi ani. "E foarte greu când o parte insistă pe un an, iar noi - pe zece. Cred că vom găsi ceva la jumătate", a adăugat preşedintele Ucrainei.

La rândul său, directorul executiv al companiei ucrainene "Naftogaz" Iurii Vitrenko a declarat după întrevederea de la Paris a celor doi lideri că partea ucraineană şi cea rusă au convenit să continue negocierile.  

Potrivit Lenta.ru, preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat că Ucraina ar putea avea gaz mai ieftin cu 25%.

Şi premierul Ion Chicu a venit cu o reacţie pe Facebook. "Este o veste bună pentru toți cei care depind de resursele energetice dinspre Est, inclusiv noi, acei care trăim și muncim în Republica Moldova. Cred că este o lecție despre cum rivalități adânci pot fi depășite, dacă interesul oamenilor este pus pe primul loc", a comentat noutatea premierul Ion Chicu.

 

 

loading...

Lasă un comentariu