Chicu: Situaţia cu aprovizionarea ţării noastre cu gazele ruseşti din 1 ianuarie 2020 rămâne incertă

Embed:

Situaţia cu aprovizionarea ţării noastre cu gazele ruseşti din 1 ianuarie 2020 rămâne incertă. Asta pentru că Moscova şi Kiev încă nu au ajuns la un consens privind tranzitul gazelor. Între timp, Guvernul examinează trei variante de alternativă, lucrul care ar putea însă afecta tarife. Declaraţiile au fost făcute de premierul Ion Chicu în emisiunea "În centrul atenţiei" de la Publika TV.

În cadrul emisiunii, Ion Chicu a explicat că negocierile între Rusia şi Ucraina pe subiectul gazelor ar putea dura până la sfârşitul anului şi chiar mai mult. 

"Sper că va fi o decizie pozitivă până la mijlocul lunii decembrie, dar aşa cum arată practica ultimilor ani, de obicei, această înţelegere poate fi atinsă chiar în noapte de Revelion sau chiar mai târziu", a comunicat prim-ministrul, Ion Chicu.

De asemenea, premierul a prezent trei variante de alternativă, elaborate de Guvern, pentru aprovizionarea ţării noastre cu gazele naturale din ianuarie 2020.

"Primul scenariu este livrarea gazelor prin coridorul Transbalcanic, prin Turkish Stream. Toată infrastructura deja este construită. Al doilea scenariu de rezervă este achiziţionarea gazului direct de Moldovagaz de la alţi furnizori, de exemplu, din România sau din Europa. A treia varianta de rezervă, până la care sunt sigur că nu vom ajunge, este utilizare pe o perioadă determinată a rezervelor de stat de păcură", a afirmat prim-ministrul, Ion Chicu.

Ce ţine de tarife, Ion Chicu a declarat că deocamdată este prematur să facă prognoze în acest sens, dar nu a exclus că acestea ar putea  suferi modificări. 

"În funcţie de aceste scenarii, care ar putea fi aplicate, costul pentru livrarea de gaze ar putea varia. Cea mai bună variantă este ca să continuăm să primim gaz direct, cum este până în prezent", a menţionat prim-ministrul, Ion Chicu.

În prezent, consumatorii care folosesc lunar până la 30 metri cubi achită un tarif de 4.70 lei fără TVA, iar cei cu un consum mai mare, achită 4,89 de lei pentru un metru cub de gaze. În prezent, Republica Moldova cumpără gaz din Rusia la un preţ de 220 de dolari pentru o mie de metri cubi.

loading...

Lasă un comentariu