Chiar dacă vremea rea îi pune la grea încercare, puţini dintre fermieri încheie asigurări pentru recolte

Embed:

Vremea rea pune la grea încercare agricultorii. Deşi riscurile să rămână fără recolte sunt mari, prea puţini sunt cei care încheie asigurări care să îi apere de situaţiile imprevizibile. Fermierii spun că asiguratorii nu oferă condiţii bune sau nu îşi onorează obligaţiile la timp.

Sergiu Calmîc lucrează peste 2500 de hectare în satul Hârbovăţ din raionul Anenii Noi. Are grâu, orz, floarea soarelui, viţă de vie şi o livadă de mere. După grindina de zilele trecute, livada e afectată în proporţie de 80 la sută. "Aici calitate nu va mai fi şi relaizarea şi aşa este foarte greoaie, că numai la suc a fost posibil şi acolo cu un preţ de 70 de bani. Dar după grindină, mere de calitate ca să realizezi nu va mai fi posibil şi o să rămânem numai cu pierderile", a declarat Serghei Calmîc, agricultor.  Bărbatul spune că nicio companie nu vrea să încheie asigurări în regiune."Zona aceasta, de când a fost conflictul transnistrean, nu a fost nici într-un an asigurat de rachetele antigrindină. Companiile sunt că la noi aici riscul este prea mare şi la noi nu este protejat şi ei nu vor să facă", a declarat Serghei Calmâc, agricultor. Agricultorul spune că şi-a asigurat culturile şase ani la rând, însă, când trebuia să fie despăgubit, a obţinut cu greu banii de la companii. Potrivit legislaţiei, companiile de asigurări pot refuza cererile agricultorilor dacă riscul de compromitere a culturilor agricole este iminent. Pentru plata despăgubirilor, companiile evaluează pagubele abia după ce recolta a fost strânsă. Chiar şi aşa sunt probleme.


"În cazul când el asigură de exemplu 2 tone de producţie de floarea soarelui, el dacă le strânge noi nu considerăm. Chiar dacă el a prognozat cu şase lei să îl vândă, dar îl vinde cu doi lei, asta este fluctuația preţului, noi nu răspundem de asta"


Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc susţine că statul acoperă 50 la sută din cheltuielile suportate de agricultori pentru asigurări. Totodată, Ciubuc recunoaşte că este de lucru la îmbunătăţirea relaţiilor dintre asiguratori şi agricultori."Mulţi agricultori nu au încredere în sistemul de asigurări, probabil pe bună dreptate, dar de asta şi sunt autorităţile statului, Ministerele, Comisia Naţională a Pieţei Financiare care suntem deschişi pentru a interveni ori de câte ori ne vom confrunta cu anumite abuzuri din partea unei sau altei companii de asigurări ", a declarat Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii.Potrivit datelor oferite de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultura, de la începutul acestui an au fost depuse 19 dosare de despăgubiri în valoare totală de peste un milion şi jumătate de lei. Anul trecut, numărul acestora a fost de 149, suma totală fiind de peste 7,5 milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu