Chiar dacă recolta de grâu este mai mare, prețul pâinii va rămâne neschimbat

Embed:

Chiar dacă recolta de grâu este mai mare, prețul pâinii va rămâne neschimbat. Brutarii spun că au cheltuieli mai mari anul acesta, pentru energie electrică şi ambalaj. 

"De jos unde se macină grâul el se ridică și este un proces complicat. Undeva de jos până la sfârșit este un kilometru."

Adrian Revencu din orașul Florești este morar de 20 de ani. A măcinat deja cinci tone de grâu din recolta de anul acesta.

Omul de afaceri spune că deși făina este tot mai bună, numărul clienţilor este în scădere. Măcinarea unei tone de grâu costă 650 de lei.

"Depinde câtă lume vine. Pot să vină și trei – patru tone pe zi, pot să vină și cu 200 de kilograme. Lumea mai mult o procură. Din anii 90, 95 de când am privatizat noi încoace, pe zi, chiar pe sutcă noi atunci lucram, făceam câte 30 de tone", a spus morul, Adrian Revencu.

În magazinele din oraşul Florești este deja pâine din făină din grâu de anul acesta.

Brutarii spun că făina este de calitate.

"Aluatul e bun, e elastic și pâinea se primește bună. Nu se rupe, nu se întinde, crește bine și sperăm că va fi totul bine. Bun grâu anul acesta se arată", a spus brutarul, Viorica Condrea.

Directorul celei mai mari companii de panificaţie spune că a convenit cu producătorii să cumpere făină la acelaşi preţ ca anul trecut: 4 lei și 60 de bani pentru un kilogram.

"Nu putem vorbi de micşorarea preţurilor la pâine din cauza că sunt unele elemente care nu e dau posibilitate, cum ar fi de exemplu cerinţele reţelelor comerciale de a distribui pâinea cu cheltuielile de transport din contul producătorului, unele cheltuieli majorate la agentul termic", a spus directorul unei companii de panificaţie, Boris Androș.

Autoritățile spun că un kilogram de grâu este vândut cu doi lei și 50 de bani. Totuși, prețul ar putea crește.

"Sunt ferm convins că undeva peste vreo lună, o lună și jumătate, prețul se va ridica. Având și calitatea respectivă, având și necesitatea pe piață la import, eu sper că grâul va ajunge în jur de trei lei kilogramul", a comunicat viceministrul  Agriculturii, Ion Parea.

Potrivit Ministerului Agriculturii, 350 de mii de tone de grâu vor fi pentru consum intern. Totodată, 100 de mii de tone vor fi acordate proprietarilor care și-au dat pământul în arendă. Aproape 500 de mii de tone vor fi exportate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu