Chetraru: Instituţiile de stat trebuie să fie independente şi depolitizate cu orice preţ

Embed:

Politizarea instituţiilor statului reduce drastic din eficienţa activităţii acestora. Conducerea şi angajaţii acestora se gândesc nu la interesele statului, dar la modul în care să nu prejudicieze partidul care a delegat şeful instituţiei. Confesiunile au fost făcute de către directorul Centrului Anticorupţie, Viorel Chetraru, aseară, la emisiunea Fabrika.

"Aici nu ne referim doar la Centru, este valabil pentru toate instituţiile. Eu m-am pomenit cu situaţii clare când angajaţii instituţiei atunci când erau nevoiţi să investigheze un caz sau altul, prima întrebare pe care şi-o pun, de a cui este acest individ, ce culoare politică poartă şi care vor fi consecinţele pentru perspectiva carierei mele viitoare dacă eu voi desfăşura anumite activităţi până la capăt", a declarat Chetraru.

Fostul viceministru al Justiţiei spune că şi sistemul judecătoresc este supus presiunilor.

"Sigur că influenţa politică asupra judecătorului există. Judecătorul poate fi influenţat de către puterea politică în cazul în care acesta tinde spre un post administrativ", a explicat, Gheorghe Susarenco.

Reprezentantul ministerului de Interne, prezent la emisiune, a evitat orice comentarii, pe motiv că funcţia nu îi permite.

"Să vorbesc de careva cazuri concrete, evident că eu nu am posibilitatea şi să ştiu despre existenţa careva probleme, nu este nivelul funcţiei mele", a spus şeful direcţiei juridică din cadrul MAI, Igor Trofimov.

Iniţiativa de depolitizare a instituţiilor de stat a fost anunţată, acum câteva zile, de către premierul Vlad Filat. Şerful Cabinetului de miniştri nu a precizat, însă, când şi cum are de gând să o facă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu