Cheltuielile moldovenilor în 2016: Pentru ce sunt dispuşi să dea mai puţini şi mai mulţi bani

Embed:

Moldovenii au început să cheltuie mai puțin bani pentru mâncare și mai mult pentru transport, agrement și educație. Sunt cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică. Totuși, produsele alimentare reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor. 

Potrivit datelor statistice, în 2016 moldovenii au cheltuit lunar pentru produse alimentare puțin peste 36 la sută din suma totală. În 2014, această cifră era de peste 40 la sută. S-au redus și cheltuielile pentru întreținerea locuințelor: de la 19 până la 17,6 la sută. În schimb, cheltuielile pentru transport au crescut de la 6,2 până la șapte procente. Cheltuielile pentru educație sunt, de asemenea, în creștere - cu 0,6 la sută timp de doi ani.

Totodată, anul trecut, moldovenii au cheltuit mai mult pentru  agrement și educație. În ansamblu, cheltuielile medii lunare de consum în trimestrul trei al 2016, au constituit  aproape 2.900 de lei lunar, fiind în creştere cu circa opt la sută, faţă de aceeași perioada a 2015.

Specialiștii Biroului Național de Statistică precizează că în termeni reali, luând în calcul ajustarea la indicele preţurilor de consum, populaţia a cheltuit în medie cu 3,3 la sută mai mult. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu

EMISIUNI PUBLIKA »