Cheltuielile militare şi descurajarea atitudinii agresive a Rusiei, subiectele de pe agenda summitului NATO

Embed:

Cheltuielile militare şi descurajarea atitudinii agresive a Rusiei sunt doar două dintre subiectele de pe agenda încărcată a summitului NATO, care începe azi la Bruxelles. Şefi de state şi de guverne din cele 29 de ţări membre se întâlnesc în contextul tensiunilor dintre statele europene şi SUA.

Unitatea legăturii transatlantice e pusă la încercare de criticile din ce în ce mai vocale ale preşedintelui american la adresa aliaţilor europeni.

Donald Trump e nemulţumit că doar o parte dintre statele membre alocă 2 la sută din PIB pentru armată, aşa cum s-a stabilit la summitul din 2014. El a declarat chiar că SUA nu va respecta tratatul NATO privind apărarea comună, dacă ţările membre nu vor creşte cheltuielile pentru apărare.

La reuniune se va discuta şi despre creşterea mobilităţii trupelor pe teritoriul Uniunii Europene şi despre îmbunătăţirea infrastructurii de transport. O altă iniţiativă este cea legată de forţa de reacţie rapidă, compusă din 30 de escadrile, 30 de nave şi 30 de batalioane mecanizate care să poată interveni oriunde pe teritoriul Alianţei în termen de 30 de zile.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu