Cheltuieli mai mici pentru încălzire din 1 aprilie. Iată cine vor fi beneficiarii

Embed:

Proprietarii apartamentelor dotate cu sisteme de încălzire autonomă, dar care sunt amplasate în blocuri conectate la sistemul centralizat de încălzire, vor plăti mai puţin pentru agentul termic. Mai exact, tariful ar putea fi redus la jumătate începând cu 1 aprilie.

Iniţiativa de reducere a tarifelor aparţine Ministerului Economiei. Reprezentanţii instituţiei argumentează că, în prezent, cetăţenii achită o taxă mai mare decât volumul de agent termic real primit prin reţeaua centralizată.

"În urma investigaţiilor pe care noi le-am făcut s-a dovedit că această taxă în multe cazuri este mult mare decât real este efectivul de căldură între sistemul centralizat şi sistemul autonom şi noi venim cu un amendament de reducere a acestei taxe de la 20 la sută la 10 la sută", a precizat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.  

Proprietarii apartamentelor dotate cu sisteme de încălzire autonomă salută această iniţiativă. Ei spun că astfel vor economisi mai mulţi bani. 

"Câte 200 ceva de lei noi achităm. Am probleme foarte mari în familie, am copil invalid şi cred că banii, care vor fi economisiţi se vor duce în partea lui", a spus o proprietară.

"Vom economisi pentru luna viitoare, altfel nu putem. Noi suntem pensioneri amândoi".

Unii cred că nu ar trebui să existe un astfel de tarif.

"Pentru ce plătim? Când pui mâna pe ţeava asta subţire îţi dai seama că este rece ca gheaţa. Pentru ce să plătesc? Pentru gheaţă"?

 "Noi am pus caldura autonoma ca macar oleaca sa ne incalzim, da ţevile lor nu ne ajută nimic. In primul rand ele sunt aşa de subţiri si nu dau caldură deloc. Eu de 200 de lei pot sa mananc o saptamana doua".

Pentru a stabili mai exact tariful pentru agentul termic în locuinţele care au renunţat la încălzirea centralizată, Ministerul Economiei intenţionează paşaportizarea acestora. În perspectivă, fiecare apartament va avea un paşaport în care va fi indicat exact volumul de agent termic folosit care provine din sistemul centralizat.

"O să avem exact calculele pentru fiecare spaţiu locativ, care este acel procent de schimb de căldură între sistemul centralizat şi sistemul autonom. Acolo unde va fi 5 procente, consumatorii vor plăti 5%, unde va fi 7%, va fi 7, unde vor fi 25%, vor fi nevoiţi să plătească", a adăugat el.  

În prezent, pentru apartamentele cu încălzire autonomă, dar amplasate în clădiri conectate la reţeaua centralizată, este aplicat un coeficient de 20 la sută din tariful oficial.

Din 1 aprilie acesta ar putea fi de numai 10 la sută. De ieftiniri ar putea beneficia, în total, 26.000 de apartamente din municipiul Chişinău şi 9.000 din municipiul Bălţi. Cota acestor locuinţe este de 13% şi, respectiv, 25 la sută din totalul apartamentelor conectate la reţeaua centralizată de încălzire din aceste oraşe.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu