Cetăţenii străini vor putea perfecta viză electronică în Moldova

Cetăţenii altor state vor putea perfecta viză electronică pentru Republica Moldova. Pentru facilitatea acestui proces, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură schimbări la Legea privind regimul străinilor în ţara noastră şi la Legea cu privire la taxele consulare.

Potrivit viceministrului Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Iulian Groza, noua modificare va include schimb de noţiuni, schimbări în dosarele de eliberare a vizelor, va fi implementat un nou serviciu consular, noi tehnologii în perfectarea vizei electronice şi includerea altor taxe consulare. 

Solicitanţii nu vor mai trebui să meargă la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova, ci vor avea posibilitatea să aplice on-line. 

Viza electronică va fi eliberată străinilor de către Direcţia generală afaceri consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). Taxa pentru o viză electronică consituie suma de 60 de euro, fiind echivalentul la cursul Băncii Naţionale a Moldovei din data achitării.

Comisiile de profil au avizat pozitiv schimbările, dar susţin că mai vor îmbunătăţiri pentru lectura a doua. Guvernul urmează, în termen de 6 luni de la data publicării acestei legi, să efectueze actele normative în corcodanţă cu prevederile acesteia.

Vizele electronice vor oferi străinilor dreptul de a intra sau tranzita teritoriul Republicii Moldova, precum şi dreptul de a se afla pe acest teritoriu o perioadă determinată, cu respectarea scopului pentru care a fost acordată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu