Cetăţenii staelor europene, spre deosebire de cei moldoveni, au acces direct la Declaraţia de Intependenţă a statului

După ce a fost semnată de 270 de deputaţi, puţini cetăţeni moldoveni au reuşit să vadă Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Declaraţia de Independenţă a SUA, de exemplu, este expusă permanent în clădirea Arhivelor Naţionale de la Washington DC, capitala SUA, şi poate fi văzută de orice vizitator.

Declaraţia de Independenţă a Franţei a fost plasată de UNESCO în listele Memoriei Lumii — o colecţie de acte de interes universal. Acest document unical este păstrat în Arhiva Naţională a Franţei. La Biblioteca Naţională din Paris se găseşte prima ediţie a Declaraţiei drepturilor omului şi cetăţeanului, prezentată Asambleei Naţionale în vara anului 1789. Deşi Australia nu are o Declaraţie de Independenţă, documentul cu aceeaşi semnificaţie pentru cetăţenii australieni, Constituţia, se află în Parlament, sub o sticlă, care oferă protecţia.

Declaraţia de Independenţă a Cehiei este depozitată la Arhiva Naţională Centrală de la Praga. Cu câţiva ani în urmă, acest document a fost expus pentru public în cadrul unei expoziţii întitulate “Bogăţiile Arhivei Naţionale”.Declaraţia de Independenţă a Indoneziei se află într-un muzeu naţional care ţine de Ministerul Culturii al Indoneziei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu