Cetăţenii îşi doresc schimbarea sistemului electoral. O confirmă un nou sondaj de opinie

Embed:

Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc schimbarea sistemului electoral.  Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie, aproape 56% dintre respondenţi pledează pentru schimbarea sistemului de vot. Asta în timp ce 21% nu-şi doresc această schimbare. Sondajul prezentat astăzi a fost realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

Astfel, datele arată că 32,08 % au optat pentru votul mixt, iar 20,5 % pentru votul uninominal. Totodată, 24,3 % dintre respondenți consideră că actualul sistem proporţional de vot ar trebui păstrat.

Potrivit studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la schimbarea modalităţii de alegere a deputaților în Parlament, 42,3% ar vota pentru deputaţi aleşi prin sistemul mixt de vot, iar 26,4%- pentru deputaţi aleşi în baza sistemului uninominal. Alţi 31,3% ar vrea să-şi aleagă deputaţii în baza actualului sistem electoral.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-28 mai, pe un eşantion de 1172 de persoane din aproape 80 de localităţi din ţară. Marja de eroare este de +/-3%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu