Cetăţenii care deţin arme ilegal, încurajaţi să le preda poliţiei pentru a evita accidentele letale. Unii s-au prezentat deja la Inspectorat

Embed:

Cetăţenii care deţin arme de foc ilegal le pot preda poliţiei fără a fi traşi la răspundere. Un apel în acest sens a fost lansat de Inspectoratul General al Poliției. Potrivit oamenilor legii, campania cu genericul "Acum este momentul, predă armamentul" vine să încurajeze posesorii de arme să le declare pentru a evita accidentele letale. 

"Astăzi suntem aici pentru a sensibiliza cetăţenii să aibă încredere în poliţie şi să predea armele benevol. Armele care nu sunt înregistrate în modul cuvenit de lege, nu sunt păstrate în safeuri speciale, nu sunt trecute prin teste tehnice şi tehnologice generează un risc sporit", a declarat Alexandru Pânzari, şeful IGP.

Prin această campanie, conducerea IGP vrea să reducă numărul tragediilor provocate în urma folosirii armelor de foc şi să intensifice colaborarea dintre comunitate şi poliţie.

"Persoana care a predat de bună voie arma de foc sau muniţiile pe care le deţine fără autorizaţia corepunzătoare este eliberată de răspundere penală", a subliniat Marin Maxian, şeful Departamentului Securitate Publică, IGP.

Veaceslav Mereuţă este unul din cetăţenii responsabili, care şi-a declarat recent o armă pe care a găsit-o în casa bunicii. Bărbatul se afla în vizită când a descoperit puşca de vânătoare într-un ascunziş.

"Am ajuns la Comisariatul de poliţie - La un moment dat zice foarte bine că aţi venit, că aţi predat arma. Acum aveţi posibilitatea să o înregistraţi. S-a depistat că arma nu este în circuit criminal şi mi s-a returnat", a spus bărbatul.

Iar Alexandru Platon este un vânător înrăit. Bărbatul are în colecţia sa peste 10 tipuri de arme. Când a aflat cât de periculoasă este deţinerea acestora fără a avea un certificat a mers la inspectorat şi le-a declarat.

"Arma deţinută illegal în afară de lacrimi, pericol şi nevoi nu poate aduce altceva nimic. Mulţi deţinători chiar legali de arme nu prea caută de ele, nu prea le deservesc. Mai sunt ruginite. Dar armele ilegale în zecit sunt mai periculoase", a menţionat Alexandru Platon, reprezentant al societăţii civile.

Potrivit poliţiei, în ultimii 10 ani au fost ridicate şi confiscate în jur de 19 mii de arme ilegale. În prezent, cei aproximativ 59 de mii de posesori deţin în jur de 71 de mii de arme.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu