"Cetăţenii au plătit un preţ prea mare pentru a avea preşedinte. Alianţa e de vină!"

Embed:

Moldova are, în sfârşit, preşedinte, însă preţul pe care l-au plătit cetăţenii este mult prea mare. Opinia aparţine analistului politic Igor Boţan care spune că acum, societatea este mai scindată ca niciodată. Analistul susţine totuşi, că Nicolae Timofti poate deveni un şef de stat independent şi puternic, însă doar dacă îşi va crea o echipă bună, echidistantă de AIE. Declaraţiile au fost făcute în platoul Fabrika.

„E un factor pozitiv alegerea preşedintelui, dar preţul pe care îl plăteşte societatea e că a devenit mai scindată, mai divizată. Vina e a Alianţei. Ea poartă responsabilitate pentru că s-a ajuns la acest punct. Două componente ale AIE erau, anul trecut, în război deschis. Până pe 16 martie au fost reglări de conturi între ele. Preţul e prea mare”, a declarat Igor Boţan.

Analistul consideră că ar fi corect să i se acorde preşedintelui nou ales perioada de graţie de 100 de zile, iar modul în care se va manifesta în acest răstimp va fi decisiv pentru el şi pentru viitorul politic al ţării.

„În acest timp se poate manifesta ca preşedinte. Domnul Timofti începe mandatul şi acum trebuie să îşi facă echipa, aparatul, are instrumentariul necesar. Cred că pe mulţi îi va uimi ce capacităţi are. Problema e cum îşi aranjează de la bun început activitatea. El trebuie să le dea de înţeles celor trei partide din AIE că va ţine o distanţă egală faţă de ele. Dacă reuşeşete să-şi facă o echipă bună în trei luni, va obţine încrederea cetăţenilor”, a precizat Boţan.

Şi analistul Nicolae Chirtoacă este de părere că alegerea preşedintelui va constitui un factor de stabilizare, în primul rând al AIE. “Am depăşit o criză politică. Majoritatea covârşitoare a cetăţenilor considerau că una din cauzele problemelor care se acumulau era şi nealegerea preşedintelui. Aş evita o abordare exagerat de optimistă. Moldova se confruntă cu mari probleme”, a menţionat acesta.

Pe de altă parte, comentatorul politic Victor Gurău susţine că nu a fost rezolvată criza politică, ci doar cea instituţională. „Preşedintele nu se alege, el devine, mai ales în R. Moldova, societatea căreia e pe diferite baricade. Criza politică se va aprofunda odată cu cea economică”, a subliniat acesta.

„Totuşi, datorită PCRM azi s-a produs ce s-a produs. Dacă nu exista opozanţa atât de dură din partea PCRM, azi nu ar fi fost ales preşedintele”, a mai adăugat Gurău.

Opinia este împărtăşită şi de analistul politic Anatol Ţăranu. „Criza politică îşi va avea nuanţele sale atâta timp cât PCRM nu se va întoarce în Parlament. Ea nu a fost soluţionată, a scăzut doar acuitatea ei”, a punctat acesta.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu