Cetăţenia Republicii Moldova, o afacere la negru? "Unele acte rămân la Ministerul Tehnologiei, unde se cer bani de la oameni"

Embed:

Peste 16.000 de străini care s-au stabilit aici îşi doresc să devină moldoveni cu acte în regulă. De ce? Unii, fiindcă şi-au întemeiat o familie în Moldova. Alţii, pentru că au fugit de războiul şi teroare din ţările natale. Numai că încurcatele căi ale birocraţiei, presărate cu praguri de corupţie şi umilinţă, îi ţin departe de paşaportul albastru.

Sirianul Mahommed Aref Khalil este unul dintre miile de străini care au ales să rămână aici după terminarea studiilor.

"Sunt din 1995 în Moldova, deja 18 ani. După absolvirea facultăţii am făcut cunoştinţă cu soţia. Apoi s-au născut copiii şi nu am mai plecat de aici", a relatat Mahommed Aref Khalil.

Argumentele în baza cărora Mahommed crede că are dreptul la cetăţenie sunt: faptul că munceşte aici, de 10 ani este căsătorit cu o moldoveancă şi au doi copii absolut reuşiţi, a trecut examenele prevăzute pentru verificarea cunoaşterii limbii de stat şi ştie prevederile Constituţiei. Dar, degeaba.

Timp de cinci ani, nici nu au putut avansa dosarul spre examinare în vederea solicitării cetăţeniei. Asta pentru că Mahommed nu avea actul care să demonstreze că a renunţat la cetăţenia siriană.

"Ambasada Siriei din Bucureşti ne-a dat un răspuns că în Siria nu se permite legal refuzul acestei cetăţenii", a spus Dorina Khalil-Butucoc, cetăţeană moldoveancă.

Exasperaţi, soţii Halil au adresat o scrisoare preşedintelui Republicii Moldova, explicând situaţia şi solicitând sprijin prin decret prezidenţial. "De la Preşedinţie am primit răspuns că avem dreptul să depunem pachetul de document", a relatat femeia.

Cu acest răspuns au mers la Ministerul Tehnologiei, dar: "Am primit iarăşi refuzul oral. Am spus: daţi-ne, vă rog, atunci un răspuns în scris."

Răspunsul scris a venit abia după o lună. "În răspuns este faptul că puteţi să depuneţi documentele", a menţionat Dorina Khalil-Butucoc.

"În Constituţie scrie că actele se examinează pe parcursul unui an. A trecut deja un an jumătate şi eu nu am nici un răspuns", a menţionat Mahommed Aref Khalil.

Am solicitat un interviu membrilor Comisiei pentru problemele cetăţeniei de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, ca să înţelegem unde se blochează dosarul.

"Termenul nu trebuie să depăşească un an de zile. Nu se respectă întotdeauna", a menţionat Vlad Poghircă, consultant al Aparatului Preşedintelui.

"Sincer să vă spun, ei cer bani. Simplu. Ştiu că nu e bine să spun asta la cameră, dar ce să fac?", a mărturisit Mahommed Aref Khalil.

Puţini străini au curajul să vorbească despre corupţia din sistemul dosarelor de cetăţenie.

"Unele acte rămân la Ministerul Tehnologiei, noi ştim asta. Ei reţin actele, oamenii aşteaptă, apoi storc bani de la oameni. După extorcare, aceşti bani facilitează deplasarea actelor mai departe", a spus o sursă.

"Astfel de cazuri nu sunt, pentru că la noi nu se reţin în examinare", a declarat Madina Gorincioi, şefa secţiei cetăţenie şi evidenţă a străinilor.

Asta în timp ce mulţi alţi străini primesc cetăţenia Republicii Moldova fără a renunţa la precedenta.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu