Cetatea Tighina va fi restaurată după cele mai noi tehnologii. De unde bani și când vor începe lucrările

Embed:

Cetatea Tighina va fi restaurată după cele mai noi tehnologii de către arhitecţi italieni. Specialiştii sosiți în Moldova spun că dacă lucrările nu vor fi demarate în viitorul apropiat, monumentul care datează încă din secolul 15, riscă să se prăbuşească complet.

Restaurarea cetății a început încă în 2008, imediat după deschiderea acesteia pentru vizitatori. Anul acesta, însă, Organizaţia Națiunilor Unite a decis să o conserveze
şi să implice experţi străini.

Pentru început, ei vor să repare fisurile și să consolideze fundamentul.

"Această fisură a fost provocată, cel mai probabil, de un cutremur. Continuăm să studiem. Acum, pentru noi, cel mai important lucru este să identificăm cauza și să o eliminăm, deoarece această fisură este cea mai mare din întreaga cetate", a spus Luisa de Marco, arhitect din Italia.

Deşi, oficial, monumentul este în subordinea aşa-numitor autorităţi din stânga Nistrului, în tot acest răstimp, aceştia nu au alocat un leu pentru restaurare. În schimb, intrarea în cetate este cu plată. Un bilet pentru adulți costă aproape 30 de lei.

"- Intrarea în cetatea Tighina costă 25 de ruble. Unde se duc acești bani?
- Acești bani sunt destinaţi pentru întreţinerea complexului, cheltuieli administrative și remunerarea angajaţilor”, a zis Alexandr Iasikov, directorul monumentului.

Cheltuielile pentru lucrările care urmează să înceapă în vară, vor fi acoperite din bani europeni.

"Suma totală alocată de Uniunea Europeană pentru restaurare va fi de aproximativ 2,5 milioane de euro. Aceasta include lucrările pregătitoare, precum și lucrările de conservare", a zis Fabien Schaeffer, manager, program UE în Moldova.

Suma necesară pentru restaurarea monumentului ar putea crește până la 10 milioane de euro. Cetatea Tighina se numără printre cele mai frumoase complexe turistice din ţară, care este vizitat anual de peste 50 de mii de oameni.

loading...

Lasă un comentariu