CERNOBÎL, ATRACŢIE TURISTICĂ. O excursie cu ghid în limba engleză costă 100 de dolari

Embed:

Cernobîl, locul celei mai mari catastrofe nucleare din istorie, va deveni o atracţie turistică oficială. Promisiunea a fost făcută de preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Deşi accesul în zona este restricţionat în continuare din cauza radiațiilor, în ultima perioadă a crescut cu 40 la sută numărul turiştilor străini care ajung acolo. Totul după ce HBO a difuzat un serial despre tragedia din Cernobîl.

"Fiecare atom de uraniu este ca un glonte. Acesta penetrează tot ce îi stă în cale: metal, beton sau carne. Cernobîl a emanat aproximativ trei miliarde de astfel de goanţe. "

Cei care vizitează locul accidentului nuclear sunt dispuşi să scoată din buzunar o sută de dolari pentru un tur cu ghid în limba engleză. Turiştilor li se prezintă clădirile şi parcuri de distracţii abandonate, distruse sau acoperite de vegetaţie şi li se povesteşte despre eforturile de lichidare a avariei şi operaţiunea de evacuare a localnicilor.

Avaria de la reactorul 4 al centralei de la Cernobîl s-a produs în 26 aprilie 1986. Un test eşuat a provocat atunci o explozie care a dus la distrugerea reactorului şi la emiterea unui nivel uriaş de radiaţii. Norul radioactiv a afectat 30 de ţări, ceea ce a provocat, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, moartea a nouă mii de oameni şi îmbolnăvirea a 200 de mii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu