Cercetătorii suedezi au descoperit secretul unei vieți de durată

Dormi mai mult în weekend, trăiești mai mult, susțin autorii unui studiu realizat recent în Suedia. Asta vine să contrazică unele convingeri mai vechi ale medicilor și cercetătorilor din domeniul medical, conform cărora privarea de somn ar avea efecte ireversibile asupra organismului, chiar dacă e pe termen scurt și e urmată de o perioadă de refacere, în care sunt alocate ore în plus odihnei, scrie Libertatea.ro.

Știm cu toții cum e să jonglezi cu serviciul, treburile casei și copiii. Puțini dintre adulți mai reușesc în prezent, cu câte au de făcut în fiecare zi, să doarmă suficient. Or, odihna este necesară pentru păstrarea sănătății.

Despre "recuperările" din weekend, la care apelăm cam toți, "ciupind" o oră, două sau chiar mai multe în plus de somn, experții spuneau până recent că nu ne ajută cu adevărat să ne refacem. Un grup de oameni de știință suedezi infirmă însă această ipoteză.

Profesorul Torbjorn Akerstedt, director la Stress Research Institute de la Stockholm University, a condus o cercetare amplă despre somn, pe aproape 44.000 de oameni, de-a lungul a 13 ani, și a venit cu o concluzie despre care a spus că e surprizătoare: dacă dormim mai mult în weekend, trăim mai mult!

Conform studiului:

- oamenii care dorm 5 ore sau mai puțin pe noapte prezintă un risc de mortalitate ridicat, față de cei care dorm, în medie, 7 ore. Riscul de mortalitate e ridicat însă și în cazul celor care obișnuiesc să doarmă constant foarte mult.

- oamenii care se privează de somn în timpul săptămânii, dormind sub media recomandată de medici, dar dorm mai mult în weekend, sunt pe picior de egalitate cu cei care dorm, în medie, 7 ore, semn că organismul se poate reface fără probleme dacă recuperăm orele de odihnă pierdute.

Medicii și oamenii de știință atrag atenția, odată cu publicarea acestui studiu, asupra importanței odihnei, explicând că "somnul e necesar pentru sănătate și trebuie să dormi suficient dacă nu vrei să te îmbolnăvești. Este fundamental pentru funcționarea organismului, așa cum respiri, trebuie să te și odihnești".

Totodată, ne reamintesc că ar trebui să renunțăm la obiceiurile proaste care duc la tulburări de somn – insomnii, somn întrerupt ori de proastă calitate: cinele bogate luate târziu, consumul de cafea după prânz și consumul de alcool.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu