Cercetătorii moldoveni au găsit un remediu pentru tratarea tuberculozei în doar câteva luni

Embed:

Cercetătorii Academiei de Ştiinţe a Moldovei au descoperit o substanţă care va trata mai eficient şi mai rapid tuberculoza. Grupul de savanţi, condus de preşedintele Academiei, Gheorghe Duca, a lucrat asupra noului compus chimic timp de opt ani. Specialiştii susţin că datorită nanocapsulei descoperite va fi creat un preaparat care va fi administrat prin inhalare.

Cercetătorii îşi propun să reducă perioada de tratament a tuberculozei la doar câteva luni.

"În cazul unei infecţii de tuberculoză rezistentă, tratamentul poate dura şi mai mult, până la un an. Noi presupunem că tratamentul va fi unul de scurtă durată şi, respectiv, numărul efectelor adverse şi gravitatea acestora vor fi reduse", a declarat cercetătorul Institutului de Chimie din cadrul AŞM Veaceslav Boldescu.

"Ne interesează ca această substanţă să pătrundă mai uşor, să mărească permeabilitatea bacteriilor, bacililor în aşa fel ca această substanţă să pătrundă mai uşor şi s-o ucidă", a spus preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, Gheorghe Duca.

Substanţa care poate fi văzută doar la nivel molecular va proteja mai eficient de deteriorare ţesutul plămânilor şi ficatul. Nanocapsula descoperită de cercetători va fi şi mai puţin nocivă decât cele existente

Medicii, care testează noua substanţă, susţin, însă, că noul preparat ar putea apărea pe piaţa farmaceutică abia peste 20 de ani.

"Un preparat să ajungă de la sintetizarea substanţei până la forma farmaceutică parcurge un timp îndelungat, dar şi foarte scump. Este vorba de sute de milioane de euro. Acest lucru şi-l pot permite doar companiile mari farmaceutice", a declarat şeful Laboratorului de Microbiologie a Tuberculozei, Valeriu Crudu.

În 2013, în Republica Moldova au fost înregistrate peste trei mii de persoane bolnave de tuberculoză.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu