Cercetătorii francezi au descoperit că Leonardo da Vinci utiliza până la 30 de straturi de pictură

Cercetătorii francezi au descoperit secretele tehncii de pictură ale lui Leonardo da Vinci, care a fost folosită şi în celebra lucrare a maestrului, Mona Lisa. Savanţii au studiat şapte tablouri ale lui Da Vinci pentru a analiza metoda de pictură cu straturi ultra fine.

Specialiştii Centrului de Restaurare a Muzeelor din Franţa au descoperit că da Vinci folosea până la 30 de straturi de pictură în lucrările sale. Potrivit cercetătorului Philippe Walter, adunate împreună, toate straturile au mai puţin de 40 de micrometri, adică jumătate din grosimea unui fir de păr uman. Tehnica de pictură se numeşte "sfumato", care i-a permis lui da Vinci să creeze iluzia adâncimii şi umbrelor. Metoda lui este binecunoscută, însă studiul ştiinţific a fost limitat pentru a nu deteriora picturile în timpul luării mostrelor.

De această dată, savanţii francezi au folosit radiografia cu un spectroscop pentru a studia straturile de pictură şi compoziţia lor chimică. Ei au adus un instrument special şi au analizat portretele, emblematice pentru metoda de pictură "sfumato". Proiectul a fost dezovltat în colaborare cu Institutul European pentru Radiaţii din Grenoble, Franţa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu