Cercetătorii au descoperit un continent de mărimea Groenlandei scufundat sub Europa de Sud (FOTO)

Cercetătorii au descoperit un continent de mărimea Groenlandei, care s-a desprins de Africa de Nord şi a fost scufundat sub Europa de sud în urmă cu 140 de milioane de ani, relatează CNN, citat de b1.ro.

"Uitaţi de Atlantis. Fără să ştie, numere mari de turişti îşi petrec vacanţele în fiecare an pe continentul pierdut al Adriei Extinse", a declarat Douwe van Hinsbergen, unul dintre cercetătorii din spatele descoperirii.

Botezat Adria Extinsă" ("Greater Adria" în engleză), continentul a fost descoperit în timp ce se încerca reproducerea evoluţiei geologice a zonei Mării Mediterane, iar rezultatele studiului au fost publicată în revistă Gondwana Research. Continentul ajungând sub Europa de Sud prin procesul de subducţie al plăcilor tectonice.

"Majoritatea lanţurilor muntoase pe care le-am investigat au originat dintr-un singur continent care s-a separat de Africa de Nord acum mai bine de 200 de milioane de ani. Singura parte rămasă a acestui continent este o fâşie care începe de la Torino, prin Marea Adriatică, până la călcâiul cizmei care formează Italia", a adăugat cercetătorul.

"Adria Extinsă" nu a semănat, însă, cu un continent în sensul tradiţional, ea fiind acoperite de mări puţin adânci, cu recifuri de corali şi cu sedimente. O parte a acelor sedimente, însă, au format roci, care ulterior au format munţi în Munţii Alpi, Apenini, în Balcani sau în Munţii Taurus din Turcia.

Lasă un comentariu