Cercetători moldoveni: Telefoanele mobile ale medicilor reprezintă un pericol pentru pacienţi (VIDEO)

Embed:

Telefoanele mobile ale medicilor sunt o potenţială sursă de infecţie pentru pacienţi. Constatarea aparţine unui grup de cercetători de la Universitatea de Medicină. Ei au descoperit pe aparate mai multe bacterii periculoase.

Cercetătorii au examinat 100 de telefoane mobile ale medicilor. În urma analizelor, eu fost depistaţi trei microbi, care pot agrava starea pacientului. Aceştia pot fi transmişi în timp ce doctorul palpează bolnavul.

Cel mai periculos microb, care se găseşte pe un telefon mobil, poate provoca unui pacient cu imunitate scăzută afecţiuni ale pielii, bronşite şi chiar pneumonii.

Microbii ar putea determina înrăutăţirea bruscă a stării pacienţilor.

"Microbii aceştia rezistă şi în soluţii dezinfectante. S-ar părea că lucrătorii dezinfectează, dar de facto ei infectează. În loc să meargă peste cinci zile acasă el trebuie să mai stea încă două săptămâni pentru a găsi la pacient cauza infecţiei", spune profesorul de la Universitatea de Medicină, Vladimir Nahaba.

Unii medici consideră că exagerate constatările cercetătorilor.

"Eu nu am văzut niciodată niciun medic care să molipsească un pacient. Este o etapă de prelucrare a mâinilor, a instrumentelor, care se întrebuinţează pentru a efectua o procedură oarecare", a menţionat medicul Alexei Buza.

Pentru a evita transmiterea microbilor de pe telefonul mobil la pacienţi, doctorii recomandă câteva proceduri.

"Telefonul mobil se şterge cu un tampon îmbibat în soluţie de alcool de 70 de grade pe toată suprafaţa. Tastatura ar fi de dorit mai bine, ecranul de două, trei ori pe zi".

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, nu există niciun regulament care ar obliga medicii să dezinfecteze telefoanele mobile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu